Search
Close this search box.

Ob rekordnem številu novih primerov koronavirusa na vlado predlog za skrajšanje karanten

V Sloveniji so v torek potrdili rekordnih 79 okužb z novim koronavirusom, pri čemer so opravili tudi rekordnih 2560 testov. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je rekord pripisal polnemu delovanju šol in gospodarstva. Narašča število okužb med starejšimi. Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je predlagala skrajšanje karantene s 14 na 10 dni.

Število potrjenih okužb v enem dnevu je bilo v torek občutno višje od dosedanjega dnevnega rekorda 61 primerov po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), zabeleženega 26. marca ob začetku epidemije. A so takrat opravili 1075 testov, torej bistveno manj kot v torek, ko jih je bilo 2560.

Kljub temu je število novoodkritih okužb zaskrbljujoče, posebej zato, ker narašča tudi število domov za starejše s potrjeno okužbo. V torek so po besedah namestnice predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuške Čakš Jager v domovih za starejše zaznali 18 primerov okužbe, od tega pri 15 oskrbovancih.

“Virus je tukaj in ukrepe proti njegovemu širjenju je treba spoštovati v polni meri, da zavarujemo ranljive skupine in zmanjšamo obremenitev bolnišnic ter zato, da ne bo preveč hudo bolnih,” je poudarila Čakš Jagrova.

“Če bo veliko vnosov okužb v domove za starejše, bo tudi pritisk na bolnišnice večji,” je opozorila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Trenutno stanje še omogoča normalno delovanje bolnišnic, z večanjem števila okuženih pa lahko pride do tega, da bo treba splošni program v bolnišnicah omejevati, je dejala.

Kot je še izpostavila, se povprečna starost okuženih z novim koronavirusom v primerjavi z julijem in avgustom zvišuje proti 60 let ali več. To pa so že starostne skupine, ki so v prvem valu epidemije pogosto potrebovale oskrbo v bolnišnicah in zdravljenje v intenzivnih enotah, je spomnila.

Še deset okužb so zabeležili med šolarji in dve med učitelji. V več šolah po državi so trenutno v karanteni posamezni razredi, na eni od kranjskih osnovnih šol pa je v karanteni večina šestošolcev, pouk celotne razredne stopnje bo še en teden potekal na daljavo. Kljub temu je Kacin danes zanikal govorice o pripravah šol na uvedbo modela C – da bi jih torej zaprli. “Šole delujejo še naprej tako, kot se je pouk začel,” je zatrdil.

Kot sta izpostavila Čakš Jagrova in Kacin, je levji delež v Sloveniji potrjenih okužb lokalnega izvora. Vlada in stroka še razpravljata o tem, ali bi bilo treba sosednji Avstrijo in Madžarsko, kjer število okužb še naprej narašča, uvrstiti na rdeči seznam. Uvoz okužb iz teh držav v Slovenijo je namreč majhen.

Tudi o tem je pozno popoldne razpravljala krizna skupina vlade, ki jo je sklical premier Janez Janša. Seznanili so se z napovedmi, kako bi se lahko gibalo število okužb v prihodnjih tednih in kako bo to vplivalo na zasedenost bolnišnic, je za STA po sestanku povedal Kacin. Novih ukrepov za omejevanje širjenja okužbe za zdaj ne načrtujejo, prebivalce pa pozivajo k spoštovanju obstoječih. Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je ocenil, da je spoštovanje veljavnih ukrepov še vedno zadosten ukrep za obvladovanje virusa.

Ukrep, ki bo zagotovo odmeval, pa je vladi predlagala strokovna svetovalna skupina za covid-19, in sicer skrajšanje trajanja karantene s 14 na 10 dni. Vodja skupine Bojana Beović je sicer ob tem opozorila tveganje, da zaradi krajše karantene ne bi zaznali približno osem odstotkov primerov, ker bodo zboleli šele po končani karanteni. Razmišljanja o skrajšanju karantene je potrdil tudi Gantar, kot razlog pa navedel predvsem dosedanje izkušnje. Predlagano 10-dnevno obdobje zajame veliko večino tistih, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za nove okužbe.

Poleg Slovenije so rekordno ali zelo visoko število novih okužb danes zabeležile tudi nekatere druge evropske države. Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1164 novih primerov okužb, zaradi česar so znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. V Avstriji so drugi dan zapored zabeležili več kot 500 na novo okuženih, na Hrvaškem pa v zadnjem dnevu 341 okužb.

Farmacevtska podjetja medtem še naprej pospešeno razvijajo cepivo proti covidu-19. Evropska komisija je zaključila pripravljalne pogovore s podjetjema BioNTech in Pfizer za nakup do 300 milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti. Pred tem je pogovore zaključila še s štirimi drugimi farmacevtskimi podjetji, z AstraZeneco pa je podpisala pogodbo o nakupu do 400 milijonov odmerkov cepiva.

AstraZeneca je sicer v torek sporočila, da je prekinila klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Podrobnosti o bolezni zaenkrat niso znane, prav tako ne, kje je oboleli.

Pripravila Tjaša Doljak

Dogodki

V Sloveniji so v torek potrdili rekordnih 79 okužb z novim koronavirusom, pri čemer so opravili tudi rekordnih 2560 testov. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je rekord pripisal polnemu delovanju šol in gospodarstva. Narašča število okužb med starejšimi. Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je predlagala skrajšanje karantene s 14 na 10 dni.