Search
Close this search box.

Ob 55-letnici obstoja CUDV Črna pred velikimi spremembami

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem letos praznuje 55-letnico obstoja, ob tem pa je zavod pred prelomnimi spremembami v okviru projekta deinstitucionalizacije. Da so pri razvoju CUDV imeli pomembno vlogo tako zaposleni kot lokalna skupnost, je danes poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Dogodek je zelo pomemben ne le za institucijo, ampak za celo lokalno skupnost, je v izjavi medijem dejal minister Maljavac. Kot je povedal, je bil že v preteklosti ob obisku Črne presenečen nad tem, kako lokalna skupnost sprejema CUDV in njegove uporabnike. “To ne vidiš pogosto v Sloveniji, že to nakazuje delo, ki ga je institucija tu naredila,” je dejal minister.

Ob tem je poudaril pomen dela vseh zaposlenih na področju socialnega varstva, saj gre za dela, ki so nujna za našo družbo. Zato je po njegovih besedah treba dati priznanje tem delom in zaposlene tudi ustrezno nagraditi, za kar se tudi sam zavzema v vladi.

FB MO Slovenj Gradec

Slovesnosti ob 55-letnici CUDV Črna, ki so jo s programom v črnjanskem kulturnem domu sooblikovali uporabniki CUDV, se je udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Podobno kot tudi nekateri drugi govorniki je izpostavil strokovni napredek in inovativnost črnjanskega zavoda, pod okrilje katerega spada skupno okoli 300 uporabnikov v različnih oblikah in programih socialnega varstva na Koroškem.

S CUDV Črna je rasla tudi stroka. In zagotovo je smer razgradnje institucij ena izmed pravih smeri. Mi moramo postaviti možnost bivanja ljudem v tistem lokalnem okolje, od koder oni so,” je medijem dejal varuh. V nagovoru na prireditvi pa je poudaril, da je CUDV Črna svetel zgled sobivanja, medsebojnega spoštovanja, odprave predsodkov in izključevanja.

CUDV Črna je delo začel po zaprtju takratne bolnišnice 20. februarja 1968, ko je sprejel prvih pet oseb z motnjami v duševnem razvoju, takrat z območja celotne Slovenije, od katerih trije še danes bivajo pod okriljem CUDV Črna. Svoje izkušnje in dogodivščine je na današnji slovesnosti predstavil eden od njih, Niko Kuralt, ki pa je dejal, da si želi tudi po selitvi živeti v Črni.

FB MO Slovenj Gradec

Projekt deinstitiucionalizacije namreč predvideva, da bodo predvidoma do konca poletja iz osrednje stavbe v Črni v 19 novih stanovanjskih enot po Koroški preselili okoli sto uporabnikov. Prve uporabnike bodo preselili že marca, je danes napovedala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

V projekt deinstitucionalizacije je CUDV Črna vstopil kot pilotni zavod, inovativne pristope pri svojem delu pa je zavod uvajal ves čas obstoja, je spomnila direktorica. Tudi ona je izpostavila pomen vseh zaposlenih, brez katerih socialnega varstva ne bi bilo.

Na nove smernice dela, selitev in druge programske spremembe se pripravljajo ne le uporabniki, ampak tudi zaposleni. Direktorica pa je povedala še, da želijo s podobnimi aktivnostmi nadaljevati in do leta 2026 vsem uporabnikom, tudi tistim, ki bodo trenutno še ostali v centralni zgradbi v Črni, zagotoviti enake pogoje za bivanje in življenje v skupnosti. Želijo si pridobiti dodatne kadre, upajo, da bi to lahko dosegli tudi z nekaterimi spremembami normativov pri delu v stanovanjskih skupinah.

Da Črna živi z uporabniki CUDV in jih iskreno sprejema, je danes dejala tudi županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Minister Maljevac bo današnji obisk Koroške nadaljeval še v Slovenj Gradcu, kjer se bo udeležil delovnega sestanka z direktorico tamkajšnje enote doma starejših Marjano Kamnik in županom Mestne občine Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem. Obisk bo sklenil na javnem srečanju Minister posluša v Muzeju upora ob 18. uri, kjer bo na voljo za vprašanja in pobude občank in občanov.

FB MO Slovenj Gradec

Dogodki

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem letos praznuje 55-letnico obstoja, ob tem pa je zavod pred prelomnimi spremembami v okviru projekta deinstitucionalizacije. Da so pri razvoju CUDV imeli pomembno vlogo tako zaposleni kot lokalna skupnost, je danes poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.