Search
Close this search box.

Ob 30-letnici delovanja DK Dravska dolina pripravljajo omizje z naslovom Ženske na podeželju – mnogokrat prezrte in praznovanje s pestrim kulturnim programom

Društvo kmetic Dravska dolina letos praznuje 30. letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti vas vabijo, da se jim pridružite na dveh osrednjih dogodkih.

Organizacija združenih narodov od leta 2008 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic. Z njim priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju.

Letošnji dan kmetic pa je prav posebno slavnostno obarvan. Okroglih 30 let namreč mineva, odkar so pričele pisati zgodbo članice Društva kmetic Dravska dolina, ki so ob tej priložnosti pripravile dva osrednja dogodka.

Tradicionalno praznovanje svetovnega dneva kmetic s kulturnim programom bo potekalo v nedeljo, 16. 10. 2022, na Kapli ob 12.00 uri, omizje z naslovom Ženske na podeželju – mnogokrat prezrte, pa v Radljah ob Dravi, in sicer v sredo, 19. 10. 2022, ob 10.00 uri.

Na omizju se jim bosta pridružila tudi Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Roman Žveglič, predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

V središču razprave bodo ženske na podeželju, njihova vloga in pomen. Ženske so bile v vseh zgodovinskih obdobjih steber trajnostnega razvoja slovenskega kmetijstva in podeželja, a je bilo njihovo delo pogosto prezrto, neplačano in necenjeno. Kaj lahko storimo, da bomo izboljšali njihov položaj v družbi in v obdobju, ki ženskam na ramena nalaga nova bremena.

Svoja razmišljanja bodo z vami delili tudi visoki predstavnik ministrstva za gospodarstvo, mag. Helena Valas, vodja Sektorja za enake možnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Alan Bukovnik, župan občine Radlje ob Dravi, Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, Karolina Črešnar, kmetica leta 2017 in mag. Sara Berglez Zajec, predsednica Društva kmetic Dravska dolina. Pogovor bo vodila Barbara Remec, novinarka Kmečkega glasa

Več informacij o dogajanju najdete TUKAJ.

Društvo kmetic Dravska dolina letos praznuje 30. letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti vas vabijo, da se jim pridružite na dveh osrednjih dogodkih.