Nuška Čakš Jager: Koroška na drugem mestu glede na število smrti bolnikov s covidom-19

Tisti, ki bodo na množičnem testiranju s hitrimi testi prejeli negativen rezultat, med prazniki ne smejo opustiti predpisanih zaščitnih ukrepov, je na današnji novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager. Poudarila je, naj ljudje z znaki bolezni za testiranje pokličejo zdravnika.
Koroška regija

Čakš Jager je predstavila podatke glede izvajanja hitrih testov. Povedala je, da je bilo včeraj opravljenih 1653 hitrih testov, pozitivnih jih je bilo 30. Kot najbolj izstopajoče epidemiološko sporočilo je navedla, da se število okužb med oskrbovanci v domovih za starejše znižuje, kljub temu pa je največ obolelih v starostni skupini 85 let in več. Znižuje pa se tudi število smrti na dnevni ravni.

“Če greste k nekomu, ki je ogrožen, starejši, imate negativen hitri test, ne pomeni, da lahko brez maske, neke osnovne distance, upoštevanja higienskih ukrepov to vzamete kot varovalko,” je dejala. Opozorila je, da je test presek stanja v danem trenutku in ne pomeni, da posameznik ne bo imel morda simptomov čez dva ali tri dni oziroma se morda vmes kje okužil. Pred prazniki je prebivalce pozvala, naj, če se le da, ostanejo znotraj “svojih mehurčkov”.

Ob začetku izvajanja množičnih testiranj s hitrimi testi na novi koronavirus pozvala k upoštevanju ustrezne razdalje med čakanjem na tak test. Izpostavila je, naj tisti, ki so bolni, v te vrste ne hodijo, temveč se za testiranje dogovorijo z osebnim zdravnikom.

Preberite tudi: Kacin: V ponedeljek potrdili več kot 1500 novih okužb, delež pozitivnih testov 20-odstoten

Pojasnila je, da je sistem beleženja zastavljen tako, da se bodo podatki PCR in hitrih testov zbirali ločeno in v statistiki ne bo podvajanj. Po njenih navedbah bodo nekatere posameznike glede na strokovne odločitve in klinično stanje testirali še dodatno in jih tako natančno opredelili. Rezultate dnevno opravljenih hitrih testov na NIJZ zbirajo do polnoči, zjutraj jih bodo analizirali in nato predstavili javnosti.

Predstavila je tudi nove podatke glede števila umrlih na 100.000 prebivalcev, pri katerih je bil novi koronavirus potrjen 28 dni pred smrtjo. Po regijah je na prvem mestu pomurska, sledijo ji koroška, primorsko-notranjska, goriška in podravska regija.  

Čakš Jager je še povedala, da se epidemiološka situacija v državah Evropske unije umirja ali vsaj ostaja enaka. Tudi v Sloveniji je opaziti, da se krivulja potrjenih okužb spušča, kljub temu pa je treba počakati, kaj bo v tem smislu pokazala uvedba hitrih testov.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.