Search
Close this search box.

Kacin: V ponedeljek potrdili več kot 1500 novih okužb, delež pozitivnih testov 20-odstoten

Včeraj je bilo opravljenih 7.416 testiranj. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za skupno število opravljenih PCR in hitrih testov. Potrjenih je bilo 1504 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 20,28 %, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Na konferenci sodelujejo še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš.

Podatki za PCR teste: Podatki za hitre in PCR teste bodo po novem ločeni. Včeraj je bilo opravljenih 5763 PCR testov, 1474 je bilo pozitivnih. 1653 testov je bilo t.i. hitrih, potrjenih je bilo 30 okužb.

Danes se začenja množično testiranje na Covid-19. Na testiranje se ni potrebno naročiti. Potrebujete le zdravstveno kartico ali osebni dokument. Rezultat testa prejmete v roku cca 15 min v obliki SMS sporočila. V Ljubljani je zanimanje že zgodaj zjutraj precejšnje, je omenil Kacin.

“Ker je bilo že ob odprtju točk za testiranje danes opaziti precejšen interes, vse, ki se boste še odločili za testiranje, pozivamo, da med čakanjem v vrsti dosledno upoštevate samozaščitne ukrepe in tudi navodila prisotnih redarjev. Upoštevajte, da so med vami lahko tudi ljudje s simptomi ali pa celo asimptomatični bolniki, ki se svoje okužbe nikakor ne zavedajo. Rezultate prejmete na svoj mobilni telefon, zato ni nobene potrebe, da na rezultate testa čakate na točkah odvzema,” je opozoril Kacin.

Včeraj je skupno število Covidnih pacientov znašalo 1261, kar je sicer nič manj kot v nedeljo. 207 oseb, se je včeraj zdravilo na intenzivnih oddelkih. Skupaj je bilo v bolnišnice včeraj sprejetih 134 oseb. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih kar 119 ljudi, dan prej pa le 22,” je pojasnil Kacin.

V bolnišnicah je včeraj umrlo 25 oseb, 1 v negovalni bolnišnici, v domovih za starejše še 13. Skupaj torej 39. Vsem svojcem in bližnjim izrekam iskreno sožalje ob njihovi izgubi.

Za čas praznikov so določene izjeme glede omejitve prehajanja med občinami in regijami. Prehajanje med občinami in regijami za namen obiska bo tako dovoljeno v obdobju:

  • od 24. decembra 2020 od 12. ure do 25. decembra 2020 do 20. ure,
  • od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 do 20. ure.

Začasno je dovoljeno druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v to število pa se ne štejejo osebe, mlajše od 15 let.

Vse druge omejitve in prepovedi iz odloka ostanejo v veljavi (prepovedane prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke, prepoved zbiranja, t. i. epidemiološka ura med 21. in 6. uro).

Odlok začne veljati 24. decembra 2020 in velja do vključno 4. januarja 2021.

Več informacij sledi.

Včeraj je bilo opravljenih 7.416 testiranj. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za skupno število opravljenih PCR in hitrih testov. Potrjenih je bilo 1504 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 20,28 %, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 povedal vladni govorec Jelko Kacin.