Search
Close this search box.

Novost! Na spletu lahko preverite, koliko kazenskih točk imate v cestnem prometu

Od ponedeljka, 11. marca 2019, naprej lahko na državnem portalu eUprava vsak državljan preveri svoje število izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu, so sporočili z ministrstva za pravosodje in ministrstva za javno upravo.

Upravljavec Skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu je ministrstvo za pravosodje, eUprava (ki ga upravlja ministrstvo za javno upravo) pa omogoča vpogled registriranim uporabnikom portala. Za vpogled v evidenco uporabniki potrebujejo veljavno digitalno potrdilo. Z novo storitvijo na eUpravi na ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za pravosodje zasledujejo cilj državljanom prijazne uprave, so še navedli v sporočilu za javnost na spletnih straneh omenjenih ministrstev.

Potrdilo iz skupne evidence kazenskih točk v cestnem prometu, ki ga lahko pridobijo fizične osebe, izkazuje število vseh izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu ter podatke o pravnomočnih odločbah o prenehanju vozniškega dovoljenja v trenutku izdaje potrdila.

Podatki iz evidence se posredujejo samo na podlagi pisne prošnje posameznika, na katerega se ti podatki nanašajo. Drugim uporabnikom se podatki iz te evidence dajejo na podlagi obrazložene pisne zahteve, če imajo za njihovo uporabo upravičen, na zakonu utemeljen interes.

Naj omenimo, da se kazenske točke iz evidence izbrišejo po preteku dveh let od pravnomočnosti odločbe, s katero so bile izrečene. Pogoj je, da voznik v tem času ne doseže števila kazenskih točk, zaradi katerega se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na območju Slovenije.

Do potrdila lahko pridete TUKAJ.

Vir: eUprava

Dogodki