Search
Close this search box.

Novo KBM prevzela madžarska bančna skupina OTP

Nova KBM je po uspešno zaključenem prevzemu s strani madžarske bančne skupine OTP dobila tudi nove nadzornike. To so postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath in Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Pogodba za nakup druge največje slovenske banke je bila podpisana konec maja 2021, OTP pa je vmes že prejela soglasje v okviru skupnega nadzora bank v evrskem območju.

Nova KBM, ki je bila do zdaj prek luksemburške družbe Biser Bidco v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), bo tako vendarle dobila novega lastnika. Kupnina tudi tokrat ni bila razkrita, je pa po pisanju medijev znašala okoli milijardo evrov.

Skupina OTP v Sloveniji ni aktivna le na bančnem področju. Prek družbe Mendota Invest je odkupila projekt komercialnega dela ureditve območja osrednje ljubljanske železniške postaje. V OTP pravijo, da so načrte za gradnjo nepremičninskega projekta, ki ohranja ime Emonika, že posredovali v soglasje ministrstvu za naravne vire in prostor. Kot je pred časom razkril ljubljanski župan Zoran Janković, so plačali že tudi skoraj 25 milijonov evrov komunalnega prispevka.

Na eni največjih urbanističnih črnih točk v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin.

Novi nadzorniki, ki so že tudi pridobili dovoljenje Evropske centralne banke za opravljanje funkcije, so petletni mandat nastopili v ponedeljek s potrditvijo na skupščini, torej na dan, ko je bil tudi zaključen postopek prevzema banke s strani OTP.

Član nadzornega sveta Nove KBM medtem ostaja še Andrej Fatur.

Dosedanji člani nadzornega sveta Nove KBM Andrzej Klesyk, Michele Raba, Andrea Moneta, Manfred Puffer in Kristina Žaga so podali odstopno izjavo, ki je začela učinkovati z imenovanjem novih članov. Že v začetku leta je na podlagi odstopne izjave funkcija nadzornika prenehala Borutu Jamniku. Skupščina je sicer vsem dosedanjim nadzornikom podelila razrešnico za preteklo delo.

OTP je po pridobitvi soglasja slovenskega varuha konkurence v ponedeljek postala lastnica Nove KBM s sedežem v Mariboru. Skupino Nova KBM, ki obsega matično banko in družbo Aleja finance, je kupila od dosedanjih lastnikov, to so finančni skladi v upravljanju povezanih družb Apollo Global Management z 80-odstotnim deležem ter Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) z 20-odstotnim deležem. Stoodstotni delež Nove KBM v družbi Summit Leasing Slovenija se je prodal in ostaja v lasti skladov Apollo in EBRD.

Zdaj bo sledil postopek integracije Nove KBM z SKB banko, ki bo predvidoma trajal leto in pol, so v ponedeljek sporočili iz OTP.

Dogodki

Nova KBM je po uspešno zaključenem prevzemu s strani madžarske bančne skupine OTP dobila tudi nove nadzornike. To so postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath in Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, je razvidno iz objave na Ajpesu.