Novi predsednik KGZS je Roman Žveglič

Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije bo prihodnje štiri leta vodil Roman Žveglič.
roman_zveglic_splet_1

Novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je kmečki sindikalist in nekdanji poslanec SLS Roman Žveglič. Ta je v današnjem ponovljenem glasovanju v okviru ustanovne seje novoizvoljenega sveta KGZS za štiri glasove premagal predsednika SLS Marjana Podobnika, so sporočili iz zbornice.

Prvi dan ustanovne seje v ponedeljek je bila namreč zaradi neodločenega izida pri glasovanju za predsednika, oba kandidata sta prejela po 27 glasov, seja prekinjena in se je nadaljevala danes opoldne.

Člani Sveta so za predsednika KGZS izvolili Romana Žvegliča, saj so mu namenili 29 glasov, medtem ko je protikandidat Marjan Podobnik prejel 25 glasov.

Žveglič bo tako na čelu zbornice nasledil Cveta Zupančiča. Novoizvoljeni predsednik se je na novinarski konferenci članom sveta zbornice zahvalil za zaupanje. “Želim si, da jih ne bom razočaral in prepričan sem, da jih ne bom,” je dejal.

“Druga stvar, ki je zelo pomembna, je sodelovanje,” je izpostavil ter napovedal srečanje z vsemi nevladnimi organizacijami v kmetijstvu in poslovnimi subjekti, “da začnemo premikati stvari v slovenskem kmetijstvu na bolje”. Po Žvegličevih besedah so vedno in povsod možne izboljšave, najti je treba samo način, kako do njih priti.

Mislim, da imamo dobre strokovne službe, vendar se včasih šepa na področju prenosa znanja direktno do kmeta. Tu bomo morali delati veliko,” je še napovedal. Med drugim je napovedal tudi preučitev področja prodaje govejega mesa, kjer bodo morali po njegovih besedah največ narediti poslovni subjekti, mora pa biti med njimi in kmeti, pa tudi med potrošniki, vezni člen zbornica.

“Ko gledam televizijo, je največ oglasov za hrano, ki prikazujejo, kot da imamo v slovenskih trgovinah izključno domače, slovensko, ekološko hrano, po možnosti pridelano z motiko in volovsko opremo. Ni pa prave sledljivosti, ki bi to dokazovala. Ti oglasi so zavajajoči in ne kažejo dejanskega stanja. To težavo bomo poskušali razrešiti,” je dejal.

Podpredsednika KGZS sta že v ponedeljek postala Marjan Golavšek in Janez Šimenc. S tem so sedaj izvoljeni vsi organi KGZS, ki bodo svoje delo začeli z 2. novembrom.

Preberite tudi: V prvem poskusu KGZS brez novega predsednika, v upravnem odboru tudi Korošec

Na volitvah v svet KGZS, ki so potekale konec septembra oz. v začetku oktobra, je največ od skupno 41 mest v skupini fizičnih oseb prejelo Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza, in sicer 15. V skupini pravnih oseb je bil izvoljen tudi Podobnik, ki je bil kandidat Slovenske kmečke zveze za predsednika.

Vendar pa je njegovemu imenovanju po poročanju Dnevnika nasprotovala skupina novoizvoljenih svetnikov, ki si je želela, da zbornico vodi kmet, in ne predsednik politične stranke, in je na položaj predlagala Žvegliča, ki je svetnik KGZS postal na listi Društva članov sindikata kmetov.

Žvegliča naj bi poleg kmečkega sindikata, katerega podpredsednik je, podpirali tudi svetniki Kmečke liste Petra Vriska, Društva slovenski kmet in cerkveni predstavniki.

Vir: KGZS, STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.