Search
Close this search box.

Novartis v Sloveniji v več inovativnih zdravil

Švicarski farmacevtski koncern Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, bo v Sloveniji letos nadaljeval preobrazbo, ki med drugim zajema preoblikovanje proizvodnih lokacij in vzpostavitev dela globalnega operativnega centra. Osredotočali se bodo tudi na inovativna zdravila, ne le na generična.

“Spremembe, ki jih mi (kot slovenski del Novartisa) najbolj občutimo, so sprememba portfelja, ki jo Novartis izvaja. V tem kontekstu vidim Lek v Sloveniji v večji meri integriran v inovativni del. To ne pomeni, da gremo povsem iz proizvodnje generičnih izdelkov, imamo tudi podobna biološka zdravila, pri katerih nameravamo še krepiti delovanje, vsekakor pa bomo videli preoblikovanje proizvodnih lokacij in dodatno povečanje števila inovativnih zdravil, ki jih bomo proizvajali,” je na srečanju z novinarji danes v Ljubljani dejal predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo.

Lani so začeli proizvajati 10 inovativnih zdravil, skupno jih imajo sedaj 26. Nadaljujejo tudi z razvojem generičnih farmacevtskih izdelkov, lani so dokončali razvoj in vložili vloge za registracijo na svetovnih trgih za 21 tovrstnih zdravil, je povedal član uprave za razvoj in raziskave Uroš Urleb.

Novartis se osredotoča tudi na razvoj celične in genske terapije. Celična terapija zdravi z obnovo ali spreminjanjem določenih sklopov celic ali z uporabo celic za izvajanje terapije v telesu. Z gensko terapijo pa zdravijo genetske bolezni, in sicer tako, da manjkajoči ali okvarjeni gen v celici nadomestijo z delujočo kopijo gena.

Trenutno razvijajo tovrstne terapije med drugim za levkemijo, spinalno mišično atrofijo in dedno bolezen mrežnice očesa, je povedal direktor Novartisove Farmacevtike Krzysztof Nojszewski. Napovedal je, da bodo tovrstne terapije v Sloveniji ponudili zelo kmalu. Zdravilo zolgensma, namenjeno zdravljenju spinalne mišične atrofije pri majhnih otrocih, je v postopku registracije v EU. Kdaj bo postopek končan, Nojszewski ni mogel reči, izrazil pa je pričakovanje, da bo v prvem polletju letos.

Novartis bo nadaljeval z vlaganji. Lani so v Ljubljani razširili razvojni center in vzpostavili avtomatiziran analitski laboratorij, v Mengšu bodo predvidoma spomladi končali investicijo v razvoj bioloških zdravil.

Na Prevaljah, kjer so nedavno zgradili novo halo, bodo proizvodnjo antibiotikov postopoma ukinili do konca leta 2021, lokacija pa bo postala del prihodnjega Novartisovega globalnega operativnega centra. Kot je povedal član uprave Leka Raul Intriago Lombeida, bo ta center podpiral vse lokacije z vidika logistike, oskrbovalne verige, inženiringa in kakovosti operacij. Koliko ljudi bo na Prevaljah še imelo delo – oktobra lani je bilo 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev -, Intriago Lombeida ni mogel povedati, ker analiza še ni končana. Glede morebitne prodaje nove hale na Prevaljah je Ljoljo povedal, da se z družbo Tab Mežica še pogovarjajo.

Preberite tudi: Lek seli proizvodnjo antibiotikov v Avstrijo. Robert Ljolja: “Vloga lokacije na Prevaljah se bo spremenila, vendar ni razloga za šok” (VIDEO in FOTO)

O obisku domnevnih kitajskih interesentov za nakup proizvodne enote učinkovin v obratu v Mengšu, o čemer je januarja pisal časnik Finance, Intriago Lombeida konkretno ni želel govoriti; dejal je, da so v takšnem koncernu obiski predstavnikov agencij, dobaviteljev in drugih vsakodnevni.

O poslovanju Leka v lanskem letu Ljoljo ni želel konkretno govoriti, podatki bodo v letnem poročilu, ki bo predvidoma objavljeno avgusta. Je pa dejal, da so bila gibanja rezultata podobna kot pri Novartisu. Ta je lani neto prodajo povečal za devet odstotkov na 47,4 milijarde dolarjev, dobiček iz osnovnega poslovanja za 17 odstotkov na 14,1 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa se je znižal za sedem odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev.

Dogodki