Novartis v prvem polletju z dobičkom

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je v prvem letošnjem polletju ustvaril štiri milijarde dolarjev (3,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar brez upoštevanja gibanja valutnih tečajev pomeni devetodstotno rast. Prihodki od prodaje so se, ob globalni pandemiji covida-19, povečali za šest odstotkov na 23,6 milijarde dolarjev.
LEK

Podatki za polletje Novartisa, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, sicer zakrivajo nihanja v prodaji, ki so posledica pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tako so se prihodki od prodaje v prvem četrtletju povzpeli za 11 odstotkov, v drugem četrtletju pa je prodaja, brez upoštevanja nihanja valutnih tečajev, upadla za odstotek.

Preberite tudi: V Leku na Prevaljah nekoliko podaljšali proizvodnjo antibiotikov

Kot so navedli v Novartisu, so se v začetku leta številne stranke v luči opozoril o novem koronavirusu dodatno založile z zdravili. V drugem četrtletju je bila prodaja že zaradi ustvarjenih zalog manjša, še dodatno pa je negativno na številke vplivalo zaprtje številnih trgovin, šol in drugih ustanov ter osredotočanje zdravstvenih sistemov na covid-19. Četrtletni prihodki od prodaje so znašali 11,3 milijarde dolarjev.

Podobno je bilo gibanje dobička. V prvem četrtletju se je ta okrepil za 16 odstotkov, v drugem trimesečju pa po prilagojenih številkah upadel za štiri odstotke in znašal 1,9 milijarde dolarjev.

V celotnem letošnjem letu Novartis pričakuje enomestno rast prihodkov od prodaje in nizko dvomestno rast temeljnega dobička iz poslovanja. V prvem polletju se je temeljni dobiček iz poslovanja okrepil za 19 odstotkov.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije