Search
Close this search box.

Novartis doniral zdravilo proti koronavirusu

Lek, ki je del Sandoza, Novartisove divizije za generična in podobna biološka zdravila, je dobavil prve odmerke zdravila hidroksiklorokin Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, kjer bo na voljo za zdravljenje bolnikov po slovenskih bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s novim koronavirusom. 

Novartis se je zavezal, da v podporo globalnemu boju proti pandemiji COVID-19 podari do 130 milijonov odmerkov zdravila z učinkovino hidroksiklorokin, in sicer za zdravljenje hudo obolelih z okužbo COVID-19. Slovenija je ena izmed držav, ki je prejela to donacijo, so sporočili iz podjetja.

Kot so pojasnili je Novartis objavil donacijo večje količine hidroksiklorokina za zdravljenje hospitaliziranih bolnikov z novim koronavirusom v Sloveniji. Namen donacije je bolnikom omogočiti dostop do morebitnega zdravila za novi koronavirus.

Univerzitetni klinični center Ljubljana ima na voljo zdravilo za zdravljenje bolnikov v slovenskih bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s koronavirusom.

Pošiljka, ki ga je podaril Novartis, bo v Sloveniji še naprej omogočala izvajanje nacionalnega protokola zdravljenja za vse bolnike s COVID-19, ki se trenutno zdravijo v bolnišnicah. Družba Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, je prve odmerke zdravila za Slovenijo že poslala.

Protokol zdravljenja, ki ga določa Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, uvršča hidroksiklorokin med zdravila, priporočena za bolnišnično zdravljenje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Trenutno poteka več kliničnih preskušanj, v katerih raziskujejo učinek hidroksiklorokina in klorokina, povezane učinkovine, na zdravljenje COVID-19.

Spojina hidroksiklorokin se uporablja za zdravljenje malarije in avtoimunskih bolezni, kot sta na primer eritematoznilupus in kronični poliartritis. Zdravilov Evropi še ni bilo odobreno za zdravljenje koronavirusa. Slovenski regulatorni organ Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke se je hitro odzvala na priporočilo za zdravljenje, ki ga je izdala Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljaniin pospešila postopek odobritve uvoza Sandozovega zdravila za uporabo na slovenskem trgu. Odobritev se nanaša na zdravljenje hudo obolelih z okužbo.

Namenjena donacija Sloveniji, je del Novartisove zaveze, da do konca maja podari 130 milijonov 200-miligramskih odmerkov hidroksiklorokina po vsem svetu, pod pogojem, da bodo lokalni regulatorni organi podprli uporabo zdravila za bolnike, okužene s koronavirusom. Sandoz namerava tudi tesno sodelovati z drugimi proizvajalci, da bi povečali izdelavo hidroksiklorokina, če bi bilo to treba, ter nuditi pomoč pri dobavi državam po vsem svetu.

Katja Razinger, direktorica Prodaje in marketinga v Leku, ki je del Sandoza, je dejala: “V tem trenutku je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da izpolnjujemo naše poslanstvo, ki je zagotavljanje dostopa do zdravil bolnikom v Sloveniji. Z doniranjem te znatne količine hidroksiklorokina v Sloveniji prispevamo k temu, saj bolnikom omogočamo dostop do potencialnega zdravila.”

Novartisov odgovor na pandemijo:

Novartis se posveča globalnim prizadevanjem za boj proti koronavirusu in pomaga vzdrževati stabilnost svetovnih zdravstvenih sistemov. Objavili so obsežen sklop ukrepov, vključno z ustanovitvijo globalnega sklada v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev za podporo skupnostim po vsem svetu, ki jih je prizadela pandemija.

Novartis se je prav tako zavezal, da bo podaril do 130 milijonov odmerkov hidroksiklorokina za podporo odgovoru na pandemijo. Poleg tega se je pridružil dvema ključnima medpanožnima raziskovalnima pobudama – pobudi za pospešen razvoj zdravil in diagnostike proti COVID-19. Prav tako ločeno podpira tudi s COVID-19 povezana klinična preskušanja več Novartisovih zdravil. Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, pa je postal prva družba, ki se je zavezala, da ohrani stabilne cene za košarico osnovnih zdravil, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju bolnikov s COVID-19.

V Novartisu v Sloveniji pa so pomagali tudi z donacijami , o čemer smo že poročali tukaj.

VIR: Novartis

Dogodki