Search
Close this search box.

Nova zakonodaja prinaša višje državne štipendije, povečano število upravičencev in hitrejše reševanje vlog

Državni zbor je danes, 12. julija, potrdil dva zakona s področja dela Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in spremembe Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev.

S spremembami Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev bodo od 1. avgusta dalje zagotovili hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije in razširili krog upravičencev do štipendije.

Na spletni strani gov.si tudi pojasnjujejo, da v mesecu avgustu 2019 poteče približno 113.000 vlog oziroma 173.254 pravic iz javnih sredstev, o podaljšanju katerih bodo morali centri za socialno delo odločiti po uradni dolžnosti. Z danes sprejetim zakonom črtajo pravila glede izračuna fiktivnega izračuna pravic, s čimer se bo postopek poenostavil, večja bo tudi avtomatizacija postopkov. Ker se fiktivna denarna socialna pomoč ne bo vštela v državno štipendijo, se bo povečala višina državne štipendije, pav tako se bo povečal krog upravičencev do državne štipendije.

S spremembami Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev se usklajujejo z evropsko zakonodajo. Spremembe vplivajo na lažje izvajanje čezmejnih poklicnih storitev in zaposlovanje v reguliranih poklicih za tiste posameznike, ki so poklicno kvalifikacijo pridobili v drugi državi članici, in sicer z odpravo nepotrebnih administrativnih bremen, predpisanimi preglednejšimi in racionalnejšimi postopki priznavanja poklicnih kvalifikacij.

Vir: www.gov.si