Search
Close this search box.

Nova turistična atrakcija Doživljajski park Poseka bo z ziplinom prinesla adrenalinsko druženje v naravi

Doživljajski park poseka je eden od šesterice obetavnih infrastrukturnih projektov Lokalnih akcijskih skupin (LAS) Mežišpke doline, ki je s potrditvijo proračuna Občine Ravne na Koroškem za leto 2020 dobil zeleno luč za realizacijo v bližnji prihodnosti.

60.000 evrov težak projekt Doživljajski park Poseka je namenjen vsem starostnim skupinam. Je primer parka, ki ga v regiji še nimamo in bo povezoval različne deležnike v regiji. Park bo zasnovan na medgeneracijskem nivoju, druženju s poudarkom na preživetju v naravi, zdravem načinu življenja in prosti zabavi. Velik poudarek bo na družinah in preživetju v naravi. Težava današnjega časa je, da vse več časa preživimo za sodobnimi napravami (računalniki, telefoni ipd.), zaradi česar posledično pozabljamo na lepote, ki nas obdajajo.

Park bo prav tako primeren prostor za sprostitev in beg od betonskih zgradb. Zajemal bo več različnih doživljajskih orodij, ki bodo namenjena tako adrenalinskim navdušencem, kot tistim, ki potrebujejo zgolj razgibavanje in čas zase oziroma druženje. Glavni cilj je medgeneracijsko druženje. Zajemal bo adrenalinska orodja, spretnostna orodja, razgibalna orodja, piknik prostor, klopi, igrala za najmlajše, adrenalinska orodja za največje in manjši zipline.

Doživljajski parki, ki so večinoma umeščeni sredi zelenega okolja, predstavljajo odlično zabavo in sprostitev. Z njimi preizkušamo svoje gibalne spretnosti in vzdrževanje ravnotežja, kljubujemo strahu pred višino in pustimo telesu, da se napolni z adrenalinom.

Ravne na Koroškem doživljajskega parka, kjer bi družine aktivno preživele dan v naravi še nima, zato bo LAS Mežiške doline v mesecu aprilu 2020 objavil razpis za sofinanciranje investicije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Razlogi za investicijsko namero:

Temeljni razlogi za investicijsko namero so, da se uredi doživljajski park, ki ga bodo koristile vse starostne skupine, ki ga v naši regiji še nimamo. Z doživljajskim parkom Poseka se bo uredilo naslednje:

  • Dostopne poti, betoniranje, gradbena dela,
  • postavitev otroških igral,
  • postavitev atrakcij parka – orodij,
  • postavitev zip line orodja za adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema oddaljenima točkama.

Z doživljajskim parkom Poseka, bi privabljali domačine in turiste od drugod, katerim bi nudili programe, kot so: družinski dnevi, pohodništvo po krožni poti, ‘team buildingi’ in rojstnodnevne zabave.

DRUŽINSKI DNEVI

Park bo primeren prostor za družine, kjer se bodo dogajale tematske delavnice, tematski dnevi in dogodki. Znotraj področja družinskih izletov na Ravnah manjka zaokroženo območje, kamor se lahko družine zatečejo in v naravi aktivno preživijo dan.

SPROSTITEV V NARAVI S POHODNIŠTVOM PO KROŽNI POTI

S smučiščem Poseka, ‘bike parkom’ Poseka, bo doživljajski park prava lokacija za vse tiste, ki bodo želeli preživeti dan aktivno. Uredila se bo krožna pot, znotraj katere se bodo uredile točke, ki jih morajo uporabniki doseči. Ob zaključku poti sledi nagrada, ki bo pred vsem zanimiva za mlajše populacije, za vse starejše pa bo aktivno preživet dan odtehtal vse napore.

TEAM BUILDINGI

Ogromno povpraševanja je s strani podjetij za preživetje skupinskih izletov oziroma tako imenovanih ‘team buildingov’. Park bo z adrenalinskimi orodji, ki jih bodo prilagodili starostnim skupinam idealna atrakcija za tiste, ki si želijo skupne sprostitve po premagovanju najrazličnejših zahtevnostnih ovir. Manjša podjetja zelo povprašujejo po takšnih produktih, ki jih bomo s takšno pridobitvijo tudi uredili.

PIKNIKI

V okolici parka se bo uredil piknik prostor za zaključene družbe. Zaključene družbe v veliki meri povprašujejo po prostorih, kjer bi se lahko odvijala srečanja in druženja. Piknik prostor bo v prvi fazi namenjen praznovanju rojstnih dni, bo pa seveda na voljo tudi za druge, ki ne bodo povpraševali samo po doživljajskem parku.

ROJSTNO DNEVNE ZABAVE

Rojstno dnevne zabave naših najmlajših kličejo po prostorih kot je doživljajski park. Pri nas na Ravnah se z to vrsto animacije ukvarjajo številna društva in podjetja, med drugimi tudi ZKŠTM skupaj z KOBA sport. Področje smo zelo dobro razvili, je pa dejstvo, da nam je začelo primanjkovati prostora. Prostor, kot je doživljajski park je lahko prava atrakcija.

Nova atrakcija Doživljajski park Poseka bo nenazadnje vplivala tudi na sam turistični razvoj občine, ki bo za občane in širše obiskovalce omogočala kakovostnejše življenjsko okolje.

Se bodo športni ‘meki’ na Ravnah priključili še smučarski skoki?

Konec leta 2018 so na Ravnah, na pobudo nekdanjih Fužinarjevih skakalcev, ustanovili Smučarsko skakalni klub Fužinar, s predsednikom Juretom Krajncem na čelu. Takrat so takoj po novem letu začeli s treningi in že priredili tudi prvo tekmo ter se z dovoljenjem občine kmalu lotili projekta gradnje nove skakalnice v Dobji vasi, a želja, da bi se smučarski skoki sčasoma preselili ob smučišče Poseka, ostaja.

Foto: Arhiv SSK Fužinar

“Govora je o manjši skakalnici, manjši kot je v Mislinji, nikakor ne o planiški, kar pomeni tudi manjše stroške. Gre za uvodno fazo mlajših skakalcev, gre za uvod v skakalni šport, ki se na Ravnah šele razvija, in z manjšimi vložki občine je možna tudi gradnja nove skakalnice, za katero je primerna lokacija vsekakor Poseka, kjer je v bližini tako gostinska ponudba kot tudi nočitve. Vsekakor bi skoki oplemenitili ponudbo našega doma telesne kulture, saj gre za celoletno dejavnost, ne le za zimsko, zato je želja, da se kompleksu obilice športov na Ravnah pridružijo tudi smučarski skoki vsekakor prisotna,” je dejal župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

Dogodki