Search
Close this search box.

Nova predsednica SD je Tanja Fajon

Na današnjem volilnem kongresu, ki je zaradi epidemiološkega položaja potekal na daljavo, so delegati SD izbirali novo vodstvo.

Delegati SD so danes izvolili že sedmega predsednika oziroma prvo predsednico stranke. Dejan Židan, ki je stranko vodil od leta 2014, je namreč odstopil konec maja, začasno vodenje stranke je takrat prevzela Fajonova, ki je danes tudi zmagala. Njen protikandidat je bil koroški poslanec Jani Prednik.

Voditeljica SD Tanja Fajon je v tekmi za predsedniški položaj v stranki danes premagala strankarskega kolega, poslanca SD Janija Prednika. Zanjo je na digitalnem volilnem kongresu glasovalo 276 delegatov, Prednik pa je prejel 107 glasov.

Na podpredsedniškem mestu se je Andreji Katič, Jerneju Pikalu in Matjažu Nemcu danes pridružila Dominika Švarc Pipan. Za novo članico predsedstva pa so delegati izvolili Ajdo Žižek.

Tanja Fajon je tako prva ženska na čelu Socialnih demokratov. Vodenje stranke je začasno prevzela že maja letos po odstopu Dejana Židana, danes pa na kongresu dobila mandat predsednice. Pred njo je stranko vodilo šest predsednikov, najdlje Borut Pahor, ki je stranko vodil 15 let.

Dosedanji predsedniki stranke:

1990-1993 Ciril Ribičič
– predsednik Socialno demokratske prenove (SDP), ene od predhodnic SD

1993 Peter Bekeš
– predsednik SDP

1993-1997 Janez Kocijančič
– prvi predsednik ZLSD

1997-2012 Borut Pahor
– predsednik ZLSD in njene naslednice SD (stranka se je preimenovala aprila 2005)
– po 15 letih vodenja ga je junija 2012 porazil Igor Lukšič, Pahor pa je na kongresu napovedal kandidaturo za predsednika republike in na volitvah tudi zmagal

2012-2014 Igor Lukšič
– maja 2014 je odstopil po porazu na volitvah v Evropski parlament

2014-2020 Dejan Židan
– maja 2014 je v. d. predsednika postal po odstopu Lukšiča
– prvi polni mandat je prevzel na kongresu januarja 2015
– oktobra 2018 je prevzel drugi mandat

2020 Tanja Fajon
– maja 2020 je po odstopu Židana začasno prevzela vodenje stranke, danes pa je na kongresu dobila polni mandat predsednice stranke
– pred tem je bila več let podpredsednica stranke

Naj spomnimo, da sta pred glasovanjem na današnjem kongresu svoje vizije predstavila oba, tako Tanja Fajon kot Jani Prednik. Fajonova je med drugim izpostavila svojo povezovalnost in kot cilj navedla zmago SD na prihodnjih volitvah. Prednik pa je ocenil, da stranka, ki je nehala poslušati teren, živi v lastnem ideološkem mehurčku. O čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Več informacij sledi.

Vir: STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Na današnjem volilnem kongresu, ki je zaradi epidemiološkega položaja potekal na daljavo, so delegati SD izbirali novo vodstvo.