Fajonova s ciljem zmage SD na volitvah, Prednik kritičen zaradi stagnacije SD

jani_prednik

Pred glasovanjem na današnjem kongresu sta svoje vizije predstavila kandidata za predsednika SD Tanja Fajon in Jani Prednik. Fajonova je med drugim izpostavila svojo povezovalnost in kot cilj navedla zmago SD na prihodnjih volitvah. Prednik pa je ocenil, da stranka, ki je nehala poslušati teren, živi v lastnem ideološkem mehurčku.

Evropska poslanka in aktualna predsedujoča Tanja Fajon je v nagovoru delegatom poudarila, da si želi pridobiti zaupanje članstva za nadaljevanje štirimesečnega dela, ki je bilo sicer kratko, a plodno. Svoje programske usmeritve je zajela v treh točkah.

Slovenija je danes po njenih besedah na razpotju, razklana in ustrahovana. Represivna vlada je “izgubila vrednote, izgubila je orientacijo”. Državljani pričakujejo jasne odgovore in uresničljive rešitve, je poudarila Fajonova in dodala, da želi Slovenijo voditi v razvojno desetletje.

Spomnila je, da je vodenje stranke prevzela v obdobju, ko je bila opozicija razklana, njene pobude za sodelovanje in vztrajnost pa so po njenih besedah pripeljale do tega, da imajo štiri opozicijske stranke danes “soglasje o programski vsebini in ključnih projektih za novo vlado”. SD je po njenih besedah povezovalec levega pola in najmočnejši člen na levi sredini. Njen cilj na prihodnjih volitvah pa je jasen – zmaga SD.

Zagotovila je tudi, da bo prisluhnila članicam in članom oz. njihovim opozorilom o pomanjkljivostih v stranki. V ta namen je že začrtala nekaj ukrepov, med katerimi je izpostavila predvsem izboljšanje komunikacije in transparentnosti na vseh ravneh.

V soočenju s Prednikom je Fajonova je med izzivi izpostavila še povrnitev zaupanja ljudi v politiko. SD ima odličen in jasen program, ki temelji na vzpostavitvi socialne varnosti za vse ljudi, pa tudi odlično ekipo, vključno s poslansko skupino.

Njen proti kandidat Prednik je delegate nagovoril z bolj kritičnimi besedami. “Kongres je priložnost, da sami sebi nastavimo ogledalo. Da se vprašamo, zakaj se namesto resne politike včasih gremo piarovsko politiko, da se odzivamo na drobtinice, ki nam jih nastavljajo politični tekmeci in se mečemo v bazen, ne da bi se prepričali, ali je v njem voda,” je dejal.

Sprašuje se, ali niso sposobni resne analize razmer in ali nimajo lastne drže in ciljev. “Čemu služijo najave interpelacij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljena javnomnenjska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednika raztopila? Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?” je bil kritičen.

Kot je dodal, je povezovanje opozicije pred volitvami pomembno, a ne za ceno lastne identitete in brez trdih osnov. Ocenjuje, da stranka stagnira in zamuja priložnosti za urejanje vprašanj, ki so jih desetletja zanemarjali. Poudaril je, da je zadane cilje treba uresničiti in za njimi stati, ne da bi jih bili pripravljeni žrtvovati za politične kupčije.

“Včasih se zdi, da živimo v lastnem ideološkem mehurčku in smo nehali poslušati teren,” je poudaril. Če bi ga, bi po njegovem mnenju vedeli, kako ljudje opuščajo upanje v možnost dostojnega življenja. Napovedal je, da bo kot predsednik stranko prenovil tako, da ne več vprašanje, kolikokrat so se šli na teren prepričati, kaj tare ljudi.

O sebi pravi, da je mlad, a izkušen, neobremenjen, povezovalen in angažiran ter dokazano izvoljiv in resen politik.

Med kandidatoma bo na e-volitvah odločalo 398 delegatov.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.