Search
Close this search box.

Nova moštna d’čva je Laura Kotnik (FOTO in VIDEO)

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline, ki so jo tokrat prvič pripravili v sodelovanju z Društvom podeželske mladine Mežiška dolina, se je danes na Prevaljah odvila že 21. Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta. Tako smo Korošci dobili že enaindvajseto moštno d’čvo, laskavi naziv je šel v roke Lauri Kotnik s Sel, ki je prejela tudi največ glasov po izboru občinstva. 

VIDEO: Izjava letošnje moštne d’čve, 17-letne Laure Kotnik s Sel, ki obiskuje zadnji letnik gimnazije v Celovcu.

[aiovg_video id=110347]

Za naziv se je letos potegovalo pet kandidatk, in sicer Ana Kajžer, ki smo jo spoznali že lani ter Helena Kumer, Anja Vrtovšek, Laura Kotnik in Špela Peršak.

Katera bo pa letošnja moštna d’čva?🤔 Mi navijamo, kaj pa vi?

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 23. november 2019

Uvodoma sta polno dvorano navijačev nagovorila in pozdravila predsednik Sadjarskega društva Mežiške doline, Peter Račel in lanskoletna moštna d’čva, Nina Kajžer. Med gosti je bilo moč zaslediti župana Občine Prevalje, dr. Matica Tasiča, županjo Občine Črna na Koroškem, mag. Romano Lesjak, župana Občine Mežica, Dušana Krebla, župana Občine Ravne na Koroškem, dr.Tomaža Rožena, poslanca v Državnem zboru, Janija Prednika, podžupana Občine Prevalje, Boštjana Gorenška, kmetico leta 2019 Marjeto Ročnik

D’čve so se najprej predstavile občinstvu, nakar pa so se preizkusile v različnih kmečkih opravilih oziroma spretnostnih igrah. Tako smo lahko videli, kako jim gre od rok movža, prešanje mošta, eno igro pa so organizatorji poimenovali bohvoni za kvoce.

Tekmovanje je ves čas z nadzirala tričlanska komisija v sestavi Sabina Ranc, Ana Krajnc in David Juteršek, ki je na koncu ocenila najboljše. Največ spretnosti je tokrat pokazala Laura Kotnik, na drugo mesto se je uvrstila Špela Peršak, tretje pa je zasedla Ana Kajžer.

Program sta povezovala Nika Kotnik in Boštjan Apšner, člana DPM Mežiška dolina, prireditev pa so z glasbo popestrile Janja Fužir in Špela Štriker ter Tina Kalajžič in Kaja Završnik. Seveda pa so tudi na tej prireditvi opravili tradicionalni krst mošta ter ob spremljavi članov S.O.S. kvinteta, ki bodo še ves večer skrbeli za zabavo in dobro vzdušje, zapeli pesem Kolkor kapljic, tolko let.

Dogodki