Search
Close this search box.

Nova ali rabljena garažna vrata

Potem ko je v tujini to dolgoletna tradicija, smo se tudi Slovenci že navadili na to, da prodajamo in kupujemo iz druge roke. Vse več portalov ponuja rabljene stvari: od koles, avtomobilov, hiš pa do gospodinjskih aparatov, pohištva, oblačil … Nekateri izmed teh predmetov so še celo uporabni in vredni svojega denarja, drugi, kot so na primer rabljena garažna vrata, pa niti ne toliko.

Kako kupiti rabljena garažna vrata

V kolikor razmišljate o nakupu rabljenih garažnih vrat, zagotovo razmišljate o izgledu in dimenziji. V prvi vrsti je namreč treba poskrbeti, da bodo dimenzije takšne, da bodo ustrezale vaši odprtini – bodite pozorni na višino in širino. Prevelika ali premajhna garažna vrata so najpogostejša težava, s katero se srečujejo kupci rabljenih garažnih vrat.

Prevelika ali premajhna garažna vrata lahko predstavljajo dodatne stroške, saj je potrebno prilagoditi velikost odprtine. Pri nakupu rabljenih garažnih vrat bodite pozorni tudi na tip (model). Odvisno od tipa vrat in seveda od razpoložljivosti prostora v garaži, potrebujemo več ali manj prostora za montažo vodil in motorja. Skratka, pod črto, rabljena garažna vrata morajo biti kot ulita in niti za milimeter odstopati.

Bodite pozorni na te stvari

Če ste se odločili za nakup rabljenih garažnih vrat, morate biti pozorni na nekaj dodatnih stvari, ki bi jih pri nakupu novih lahko mirno spregledali. Preden kupite rabljena vrata, jih preizkusite. Pritisnite na daljinski upravljalnik in preverite, ali se brezhibno zapirajo in odpirajo. Pod njih postavite oviro, da vidite ali senzorji delujejo dobro in ali se vrata pravočasno ustavijo. Prav tako je pomembno, da preverite njihovo obrabo.

Najbolje je, da imate s seboj strokovnjaka, ki bo pregledal tirnice, vzmeti, vijake, električni motor, skratka nekoga, ki bo pravzaprav opravil nek servisni pregled in se prepričal, da kupujete točno tisto, kar mislite in kar vam prodajajo. V kolikor opazite kakršnokoli napako, se takšnim vratom na daleč izognite. Čeprav menite, da bi bila menjava nekaterih od zgoraj naštetih delov enostavna in poceni, se lahko stvari hitro začnejo nalagati in seštevati in vaš prihranek na koncu ne bodo niti več prihranek, ampak strošek.

Zastarela ali nezadostna izolacija

Prodajalec vam je obljubil, da so vrata, ki jih prodaja praktično nova, stara le nekaj let ter dovolj izolativna. še enkrat – kako ste lahko prepričani, da to drži? Izolacija se nahaja oziroma je stisnjena med notranjo in zunanjo plast vrat, zato je totrditev praktično nemogoče dokazati. To lahko preverite tako, da jih razstavite, česar pa seveda ne boste delali.

V primeru, da garažna vrata nimajo ustrezne izolacije, lahko visoke temperature ali vlaga poškodujejo stvari v garaži, obenem pa boste deležni visokih toplotnih izgub in posledično prihrankov.

Prestara garažna vrata

V kolikor so vrata že na daleč videti stara ali obrabljena so vsekakor prestara za nakup. Ne glede na material iz katerega so (les ali aluminij), se z leti obrabijo. Če boste rabljena garažna vrata kupili ne glede na vse zgoraj naštete argumente, se prepričajte, da niso starejša od 5 let.

Brez garancije

Če kupite nova garažna vrata boste prejeli večletno garancijo, ki vam zagotavlja varnost. Garancija vas bo ščitila pred morebitnimi okvarjenimi materiali ali okvarjeno strojno opremo. Z drugimi besedami, če gre karkoli narobe, boste ustrezno zaščiteni, popravilo pa ne bo predstavljalo dodatnih stroškov. V kolikor pa kupite rabljena garažna vrata, pa ne boste deležni nobene izmed teh prednosti.

Težave z montažo

Četudi ste spretni in se doma lotite vseh možnih opravil, velja montaža garažnih vrat za precej zahtevno, zamudno ter potencialno nevarno opravilo. Upoštevati je treba, da so garažna vrata pravzaprav stroj, zato je njihovo namestitev bolje prepustiti strokovnjakom, ki imajo vso potrebno znanje in opremo. Vprašanje pa je, če boste za rabljena garažna vrata takšnega strokovnjaka, ki bo prevzel tudi del odgovornosti, sploh našli.

Ali se nakup rabljenih garažnih vrat izplača?

Če seštejemo vse pluse in minuse (plus je praktično samo prihranek) je naš odgovor vsekakor ne. Večina strokovnjakov bi se strinjala, da boste morda na začetku investicije prihranili kakšen euro, na dolgi rok pa zagotovo ne. Kot pika na i, pa na rabljena garažna vrata ne boste dobili garancije.

Prav tako se rabljena garažna vrata ne morejo kosati z novimi v smislu varnosti, zanesljivosti in zmogljivosti. Naredite si uslugo in raje dajte kakšen euro več ter kupite nova, kakovostna in uživajte v brezskrbnosti še mnoga leta.

Dogodki

Potem ko je v tujini to dolgoletna tradicija, smo se tudi Slovenci že navadili na to, da prodajamo in kupujemo iz druge roke. Vse več portalov ponuja rabljene stvari: od koles, avtomobilov, hiš pa do gospodinjskih aparatov, pohištva, oblačil … Nekateri izmed teh predmetov so še celo uporabni in vredni svojega denarja, drugi, kot so na primer rabljena garažna vrata, pa niti ne toliko.