Search
Close this search box.

Nošenje mask ostaja obvezno v določenih primerih

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni novega koronavirusa.

Sklep predstavlja pravno podlago, da se bo lahko tudi po 31. maju 2020 sprejemalo splošne in posebne ukrepi po Zakonu o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19.

Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19 sprejela vlada in do 1. junija 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask, so pojasnili pri ministrstvu za zdravje.

Na ministrstvu so še dodali, da trenutne epidemiološke razmere ne predstavljajo epidemije nalezljive bolezni, še vedno pa obstoja nevarnost širjenja nalezljive bolezni.

Tretji odstavek 8. člena Zakona o nalezljivih boleznih tako določa, da ima vlada pristojnost uporabe ukrepov iz tega zakona, če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev.

Navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti, ostajajo kot obvezna v veljavi še naprej do njihove spremembe ali preklica.

V veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask.

Maske je potrebno nositi: v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1. 5 metra, v javnih prevoznih sredstvih, pri osebah z respiratornimi obolenji, pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti, pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami, pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

Naj spomnimo, da je prišlo do zmede v javnosti, ko je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da “maske niso več obvezne, razen za okužene”, Vlada RS pa takrat odloka o obveznem nošenju mask ni spremenila, so pa na Instagramu zapisali, da maske za zdrave osebe res več niso obvezne. Več tukaj.

VIR: Ministrstvo za zdravje, gov.si

Dogodki