Search
Close this search box.

NIJZ na področju instrumentalne glasbe priporoča nošenje mask tudi med igranjem na prostem in uporabo pokrivala za zvon inštrumenta

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v ponedeljek objavil higienska priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti. Umetniki, zlasti glasbeniki, opozarjajo, da so nekatera priporočila neživljenjska, na JSKD pa pravijo, da gre za smiselne smernice, kako zmanjšati tveganje za prenos okužb.

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnostih treba upoštevati vse splošne higienske ukrepe, za vsako posamezno dejavnost pa še dodatne ukrepe.

Tako za ples kot za zborovsko petje in instrumentalno glasbo je priporočilo, naj vaje potekajo na prostem, v primerih, če to ni mogoče, pa v zelo velikem prostoru z učinkovitim prezračevanjem. Udeleženci naj pri vseh treh dejavnostih nosijo maske. Na področju instrumentalne glasbe maske priporočajo tudi med igranjem inštrumenta in tudi na prostem, za pihalce in trobilce pa so priporočene kirurške maske z ustrezno majhno zarezo za ustnik inštrumenta, namenjene izključno za igranje.

Pri pihalih in trobilih se je treba izogibati pihanju kondenza iz inštrumenta. Za njegovo lovljenje naj se uporabljajo papirnate brisače v več plasteh ali bombažne brisače na tleh, ki jih je treba po vsaki uporabi ustrezno oprati. Bolj priporočena pa je uporaba pokrivala za zvon inštrumenta, ki naj bo dvo- ali bolje večplastno s sredinsko filtrsko plastjo, kot je pri troslojni kirurški maski, še piše v priporočilih.

Kot je za STA pojasnil ravnatelj glasbene šole Kamnik Rok Spruk, se zaenkrat držijo priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa z dne 12. februarja, ki so jih prejeli z okrožnico. V njih so odsvetovani pouk za orkester in zbor ter javni nastopi ali predstavitve inštrumentov. V kratkem sicer pričakujejo okrožnico z aktualiziranimi navodili.

Prekrivanje inštrumentov pa se mu zdi kot instrumentalistu in izvajalcu absurdno in problematično iz več razlogov. Opozoril je, da gresta pri pihalih zvok in zrak ven tudi pri luknjicah, ki jih glasbeniki odkrivajo in prekrivajo s prsti. Poleg tega pokrivalo deformira zvok inštrumenta, saj deluje kot dušilec. Trobilci lahko odmevnike prekrijejo s t.i. dušilci, vendar ti ne delujejo kot zaviralci aerosolov, temveč kot pripomočki za spreminjanje zvoka inštrumenta. Morda zgolj omejijo širjenje aerosolov na manjšo razdaljo. Kot je še opozoril, imajo dušilci tudi izhod za zvok in zrak, česar v priporočilih NIJZ omenjena pokrivala nimajo.

Kot so za STA pojasnili na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), so že lani dali pobudo na NIJZ, da se pripravijo smernice tudi za ljubiteljske dejavnosti. Glede na nove ugotovitve pa so zdaj predlagali popravke in uravnoteženje z drugimi področji. Pri pripravi je z NIJZ sodelovala skupina strokovnih svetovalcev JSKD in zunanjih sodelavcev, ki so predstavili specifike posameznih področij in uveljavljenih praks, NIJZ pa je kot stroka podal dokončna priporočila.

Gre za smernice, kako se lahko zmanjša tveganje za prenos okužb, poudarjajo pa, da je treba najprej upoštevati vladne odloke. Ti sicer ne urejajo posebej posameznih skupinskih dejavnosti, določajo pa okvire za število ljudi ob zbiranju, izvedbo prireditev in podobno. Povzetki JSKD, objavljeni na njihovi spletni strani, pa so namenjeni preglednejši predstavitvi in glavnim poudarkom.

Kot so še pojasnili na JSKD, je priporočilo za maske z zarezo pri pihalcih in trobilcih NIJZ navedel le kot primer in ne kot obvezujoče navodilo. Vključil ga je na podlagi pozitivnih učinkov raziskav v ZDA, kjer so v okviru študije na univerzah v Koloradu in Marylandu iskali načine, kako zmanjšati količino aerosola poleg intenzivnega prezračevanja, razkuževanja in razdalj, da bi se njihove glasbene šole čim prej vrnile k delovanju.

“Menimo, da dosledno izvajanje vseh priporočil v praksi vedno ni mogoče, saj to poznamo že iz izkušenj šolstva, gostinstva …, tako kot ne morejo čez noč denimo vse zgradbe zagotoviti tako intenzivnega prezračevanja, kot bi bilo idealno. A to so priporočila. Poznavanje smernic in dosedanjih ugotovitev lahko pomaga pri ravnanju, da poskušamo narediti čim več, in pri tem spodbujamo odgovornost vsakega od nas, hkrati pa poznavanje uspešnih praks omogoči dejavnosti same tudi v slovenskem prostoru,” so še zapisali na JSKD.

Dogodki

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v ponedeljek objavil higienska priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti. Umetniki, zlasti glasbeniki, opozarjajo, da so nekatera priporočila neživljenjska, na JSKD pa pravijo, da gre za smiselne smernice, kako zmanjšati tveganje za prenos okužb.