Search
Close this search box.

Neurja najhuje prizadela Posočje in Bohinj, težave tudi na Koroškem

Ob prehodu vremenske fronte so Slovenijo že zjutraj zajela lokalna neurja. Pri tem je bilo največ težav v Posočju, kjer je močan veter v Kamnem pri Tolminu odkrival strehe in podiral drevesa, zgodaj dopoldne pa je tudi v Bohinju podiral drevesa in ponekod odkrival strehe. O težavah pa poročajo tudi iz koroških občin.

Veter je po podatkih centra za obveščanje nevšečnosti povzročal tudi drugod. Močni sunki vetra so podirali drevesa, odkrivali strehe objektov ter podirali dimnike, nadstreške in telekomunikacijske drogove.

Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih več cest. Drevesa so padala tudi na objekte in vozila, na Pokljuki pa je med podrtim drevjem obstal avtobus, so zapisali. V Šempetru pri Novi Gorici je veter poškodoval tudi šotor, namenjen testiranju na covid-19.

Težave pa je povzročala tudi meteorna voda, so zapisali v centru za obveščanje. Ta je poplavljala cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte. Veliko škode je povzročila tudi toča, ki je poškodovala strehe objektov, vozila, sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine, so dodali.

V Posočju so meteorne vode poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa ovirajo tudi promet, je za Radio Slovenija povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. “Gasilci trenutno odpravljajo posledice današnjih neurij in po do sedaj zbranih podatkih so opravili že okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 135 gasilcev,” je dodal Kosmač.

Na Bohinjskem je bilo poleg podrtega drevja po celotnem območju občine več primerov odkritih streh, in sicer zlasti na območju Bohinjske Bistrice, pa tudi v spodnji bohinjski dolini, pa je za nacionalni radio povedal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Dušan Fajfar.

Radeški župan Tomaž Režun je za STA povedal, da je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila mala toča, potem pa toča v velikosti jajca.

“Doslej smo imeli okrog 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki, je dejal Režun in napovedal, da bo v ponedeljek stekla ocena povzročene škode.

Današnja debela toča na območju Šentjanža (Dolenjska).
Foto: Janja Bale – Neurje.si

Po podatkih centra za obveščanje je bilo v zvezi z neurjem zabeleženih 191 dogodkov. O nevšečnostih zaradi neurja so poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Kanala, Kranjske Gore, Litije, Loške doline, Murske Sobote, Prevalj, Podvelke, Radovljice, Razkrižja, Rogašovcev, Sevnice, Sodražice, Slovenj Gradca, Šmartna pri Litiji, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.

Črna na Koroškem

V občini Črna na Koroškem se je zaradi močnega vetra v naseljih Koprivna in Topla na ceste podrlo več dreves, katera so ovirala promet. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje in gasilci PGD Črna na Koroškem.

Prevalje

V občini Prevalje je močan veter podrl drevo, ki je zaprlo lokalno cesto proti naselju Stražišče. Posredovali so gasilci PGD Prevalje.

Slovenj Gradec

V občini Slovenj Gradec so v naselju Zgorji Razbor posredovali gasilci PGD Podgorje, ki so odstranili podrto drevo ki je oviralo promet, v naselju Pameče pa so gasilci PGD Pameče – Troblje očistili zamašen propust in poplavljeno cestišče.

Podvelka

V občini Podvelka se je zaradi močnega vetra v naselju Janževski vrh podrlo drevo, ki je oviralo promet. Posredovali so gasilci PGD Brezno-Podvelka.

V Dravogradu pričakujejo povečan pretok reke Drave

“Danes popoldan in ponoči se po napovedi pristojnih služb pričakuje povečan pretok reke Drave na HE Dravograd do max. 1300 m3 /s. To še ni kritična meja za razlivanje na najbolj ogroženih delih, pomeni pa previdnost in spremljanje poročil. V kolikor se bo pretok povečeval nad to mejo, bomo gasilci PGD Dravograd izvedli zaščitne ukrepe na najbolj izpostavljenih mestih ob reki Dravi in Meži, pa so preko Facebooka sporočili dravograjski gasilci.

Zaradi vremenskih razmer so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno v veljavi popolne zapore zaradi prometa na regionalnih cestah Vršič-Trenta in Volče-Solarji.

Neurje je zajelo tudi območje mariborske policijske uprave, kjer voznike pozivajo, naj bodo previdni, saj lahko na cesti naletijo na padla drevesa ali veje. Občanom svetujejo tudi previdnost pri odpravljanju posledic neurja. Kot so zapisali, je neurje povzročilo veliko škode zlasti na območju Ormoža in Podlehnika. Se pa po doslej zbranih informacijah na njihovem območju ni poškodoval nihče, so še dodali mariborski policisti.

Opozorilo pred možnostjo krajevnih neurij čez ves dan je izdala tudi Agencija RS za okolje. Z uprave za zaščito in reševanje pa so ob 17. uri sporočili, da bodo v prvem delu noči še možna krajevna neurja in da lahko umiritev pričakujemo v drugem delu noči na ponedeljek.

Pri tem naj še omenimo, da je včeraj ponekod na Koroškem padala tudi toča. Med drugim tudi na območju občine Dravograd.

Vir: STA, SPIN, NEURJE.SI

Ob prehodu vremenske fronte so Slovenijo že zjutraj zajela lokalna neurja. Pri tem je bilo največ težav v Posočju, kjer je močan veter v Kamnem pri Tolminu odkrival strehe in podiral drevesa, zgodaj dopoldne pa je tudi v Bohinju podiral drevesa in ponekod odkrival strehe. O težavah pa poročajo tudi iz koroških občin.