Search
Close this search box.

Nepazljivost pri nabiranju zvončkov vas lahko stane tudi do 10.000 €

Če vas pri nepravilnem nabiranju zvončkov zasačijo inšpektorji, vam grozi kazen tudi do 10.000 €.
Veliki zvonček (Leucojum vernum)

Na jasah in travnikih že lahko zaznamo prve znanilce pomladi, kot so teloh (Helleborus), navadni (Galanthus nivalis) in veliki zvončki (Leucojum vernum), ki jim pravimo tudi kronice ali norice. Vendar pozor, veliki zvončki spadajo med zavarovane rastline, zato vam ob večji količini nabranega pomladnega cvetja grozi denarna kazen.

Navadni zvonček (Galanthus nivalis)

Pomladanski veliki zvončki cvetijo od februarja do aprila. Rastejo na nekoliko mokrejših tleh, zato jih pogosto najdemo na obrobjih gozdov, jasah in travnikih. Razširjeni so po celotni Sloveniji. Kronice in še nekatere druge rastline (npr. bodeča in širokolistna lobodika, navadni pasji zob, zimzeleni gornik in arnika) so pri nas zavarovane z Uredbo o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah, zato je pri njih dovoljeno trganje samo nadzemnih delov. Poletni veliki zvončki so bolj redki, rastejo le od maja do junija. V Sloveniji na severnem delu sploh ne rastejo in so tudi uvrščeni na slovenski seznam ogroženih vrst.

Pri malem zvončku in telohu, ki tudi spadajo med zavarovane vrste, pri nabiranju ni potrebno paziti. Dovoljeno je trganje le nadzemnih delov, vendar količina le-teh ni omejena. Med rastlinskimi vrstami, pri katerih ni prepovedi trganja za nadzemne dele, razen semen in plodov, so tudi navadna ciklama (Cyclamen purpurascens) in šmarnica ali solzica (Convallaria majalis).

Solzice (Convallaria majalis)

Zavarovanih cvetlic, med katere spadajo tudi pomladanski veliki zvončki, lahko naberete le v majhnih količinah, kar pomeni šopek (število rastlin, ki jih lahko držite med palcem in kazalcem) na dan. V kolikor jih naberete več in vas zasačijo inšpektorji, vam grozi kazen od 100 do 300 € za posameznika, če ste pravna oseba oz. samostojni podjetnik, pa tudi do 10.000 €. Globe ureja zakon o ohranjanju narave.

Dogodki

Če vas pri nepravilnem nabiranju zvončkov zasačijo inšpektorji, vam grozi kazen tudi do 10.000 €.