Search
Close this search box.

Napovedana so krajevna neurja z močnimi nalivi. Toča lahko v premeru doseže 4 cm

Vremenoslovci napovedujejo, da so na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo.

Nad severno in zahodno Evropo se nahajajo vremenske fronte. Nad srednjo, južno in vzhodno Evropo večinoma prevladuje območje enakomernega zračnega tlaka. Nad našimi kraji se zadržuje topel in vlažen zrak. Od zahoda se nam približuje manjše, neizrazito višinsko jedro hladnega zraka. Ozračje nad našimi kraji je precej nestabilno, zato smo v teh dneh pogosto priča lokalnim ploham in nevihtam, so zapisali na spletnem portalu neurje.si.

V petek popoldan bo na nebu marsikje vse več kopaste oblačnosti iz katere se bodo ponekod razvile posamezne plohe in nevihte. Te bodo sprva najbolj verjetne v hribovitih predelih severne in osrednje Slovenije. V popoldanskih in večernih urah se bodo nevihte združevale v večje nevihtne sisteme, ki bodo nato potovali v smeri Hrvaške in Madžarske. 

Za razvoj neviht bo danes na voljo od 1000 do 2000 J/kg razpoložljive potencialne konvektivne energije, ki bo v kombinaciji s šibkimi do zmernimi vetrovi zahodnih smeri v višinah in šibkimi vzhodnimi vetrovi v nižjih plasteh ozračja, poskrbela za nevihtno pester popoldan. 

Lokalno so na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo. Slednja lahko lokalno popoldan ob kakšni dovolj razviti nevihti v premeru doseže debelino 4 cm. V zelo kratkem času lahko, ob prehodu nevihtnega sistema, pade večja količina dežja, ki utegne lokalno povzročati težave. Možen je hiter porast hudourniških vodotokov in poplavljanje izpostavljenih objektov in cest. 

Zvečer lahko nad območjem severnega Jadrana nastane večji nevihtni sistem, ki bi lahko potoval v smeri Primorske in Notranjske. Ob tem gre poudariti, da so lokalno ob prihodu nevihtnega sistema možni močnejši sunki nevihtnega piša in siloviti nalivi.

Tudi v noči na soboto bodo ponekod po Sloveniji še nastajale krajevne plohe in nevihte, vendar močnejših neviht tekom noči ni več pričakovati. Do jutra se bo ozračje povsod umirilo. 

Preberite tudi: Podrta drevesa, uničen bazen, udari strel, izpadi elektrike

Vir: Neurje.si

Dogodki

Vremenoslovci napovedujejo, da so na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo.