Search
Close this search box.

Napad na slovensko manjšino. Kako se je odzval Jani Prednik?

Pred avstrijskimi deželnozborskimi volitvami, je podmladek svobodnjaške stranke (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) pozval k “ustavitvi poslovenjenja pokrajine.''

K pozivu so dodali sliko, ki ponazarja prečrtano slovensko besedo – Koroška. Podmladek FPÖ je napadel tudi jezikovne pravice slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem v sklopu uporabe slovenskega jezika na sodiščih.

Koroški poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Jani Prednik se je odzval ostro: “Obsojamo tovrstno gojenje nestrpnosti, ki spodkopavajo dolgo tradicijo sožitja dveh skupnosti na Koroškem.”

”Nesprejemljivo je, da smo v 21. stoletju priča skupinam in posameznikom, ki oživljajo ideje sovražnosti ter delitev. Takšna retorika ne sodi v družbo, ki temelji na sodelovanju. Sovražne ideologije in vzpodbujanje le teh moramo ostro obsojati. Strpnost, povezovanje, skupnost in sožitje je tisto, kar nas mora združevati kljub različnosti. Krepiti moramo spoštovanje ter solidarnost in ne sovraštva,” je še poudaril Prednik.

Pravice slovenske manjšine morajo biti spoštovane v skladu z Avstrijsko državno pogodbo. Gojenje dobrih odnosov med skupnostima v praksi pa jo mora presegati. Zato so tovrstni pozivi vredni najostrejših obsodb.

Kot poroča avstrijski časopis Heute.at, se je Slovenija tudi sicer ostro odzvala na izjave FPÖ Jugend. Veleposlanico Avstrije, Elisabeth Ellison-Kramer so zaradi tega pozvali na zunanje ministrstvo, kot so v četrtek sporočili z ministrstva. V verbalni diplomatski noti pa naj bi pozvali avstrijsko zunanje ministrstvo, naj se ”takoj” odzovejo na to ”nedopustno izražanje izražanje nestrpnosti do slovenske etnične manjšine”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vir: Fb Jani Prednik in heute.at

Dogodki

Pred avstrijskimi deželnozborskimi volitvami, je podmladek svobodnjaške stranke (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) pozval k “ustavitvi poslovenjenja pokrajine.''