Search
Close this search box.

Najverjetnejši vir okužbe ostaja lokalni vir. Še vedno je veliko negotovosti glede napredovanja epidemije covida-19 jeseni in pozimi

V ponedeljek so v Sloveniji ob 2177 PCR testih potrdili 65 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Pozitivni so bili trije odstotki PCR testov, en covidni bolnik je umrl. V bolnišnicah prvič po začetku lanskega oktobra zdravijo manj kot 100 bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 69, kar je sedem manj kot dan prej.

V bolnišnici zdravijo 92 bolnikov oz. 13 bolnikov manj kot dan prej, prav tako dva covidna bolnika manj potrebujeta oskrbo na oddelkih za intenzivno nego, kjer danes zdravijo 33 oseb. V ponedeljek so opravili tudi 33.964 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR testiranjem.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 66, je sporočila Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco.

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 795.836 oz. 46,1 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 598.374 oz. 34,6 odstotka starejših od 18 let. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 529.732 oz. 60,5 odstotka, z drugim odmerkom pa je cepljenih 448.526 oz. 52 odstotkov prebivalcev, še navaja vlada.

Koronavirusno okužbo je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.243 oseb, število aktivnih primerov v državi pa se je približalo 1403.

“Prejšnji teden se je izteklo obdobje razglašene epidemije, kljub temu pa nekateri ukrepi še vedno veljajo. Masko je še vedno treba nositi v vseh zaprtih javnih prostorih, za koriščenje številnih storitev pa je treba izpolnjevati pogoje PCT – preboleli, cepljeni, testirani,” je opomnila Bratuša. Ključnega pomena po njenih besedah ostaja spoštovanje samozaščitnih ukrepov, tudi zaradi tega, ker se epidemiološke razmere po svetu zaradi mutacij virusa lahko hitro spremenijo.

Najverjetnejši vir okužbe še vedno ostaja lokalni vir, je na današnji novinarski konferenci pojasnila epidemiologinja Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po njenih besedah bo popolno sproščanje mogoče, ko bo 14-dnevna pojavnost okužb padla pod 25 primerov na 100.000 prebivalcev.

Stanje glede epidemije koronavirusa se po zadnjih podatkih izboljšuje tudi v preostalih evropskih državah, je pojasnila Grmek Košnikova. Pojavnost 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev kaže, da se stopnja okuženih v Evropi zmanjšuje že 10 tednov. Zadnjih sedem tednov se v EU zmanjšuje tudi 14-dnevna stopnja smrtnosti bolnikov s covidom-19.

Skupni podatki iz 24 držav kažejo, da je bilo zaradi covida-19 v zadnjem tednu v bolnišnicah 9,6 bolnikov na 100.000 prebivalcev. Po tedenskih podatkih o sprejemih v bolnišnice iz 17 držav pa je bilo novih sprejemov 1,7 na 100.000 prebivalcev.

V evropskih državah je do začetka tega tedna prvo dozo cepiva prejelo skoraj 53 odstotkov prebivalcev, starih nad 18 let. Polno cepljenih pa je skoraj 30 odstotkov prebivalcev evropskih držav.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo do ponedeljka na svetovni ravni potrjenih 178 milijonov primerov okužb, 3,9 milijonov ljudi pa je umrlo.

Še vedno pa je veliko negotovosti glede napredovanja epidemije covida-19 jeseni in pozimi, je opozorila Grmek Košnikova. To bo po njenih besedah odvisno od odločitev vlad, kako se v nadaljevanju odzivati na epidemijo. Obvladovanje epidemije pa bo v prihodnje odvisno tudi od stopnje precepljenosti prebivalstva, napredka pri razvoju cepiv ter prizadevanja mednarodne skupnosti za nadzor širjenja novega koronavirusa, je še dodala epidemiologinja.

Dogodki

V ponedeljek so v Sloveniji ob 2177 PCR testih potrdili 65 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Pozitivni so bili trije odstotki PCR testov, en covidni bolnik je umrl. V bolnišnicah prvič po začetku lanskega oktobra zdravijo manj kot 100 bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 69, kar je sedem manj kot dan prej.