Search
Close this search box.

Največja skrb lastnikov psov, ki se pogosto konča s smrtjo

Zasuk želodca je eno najbolj urgentnih stanj v veterinarski medicini, kjer je hitrost ukrepanja ključnega pomena. Je pogosta težava, do katere pogosto pride nepričakovano, velikokrat pa se konča s smrtjo.

Do zasuka želodca največkrat pride zaradi prevelike količine zaužite hrane ali vode:

Pogosteje se pojavlja pri psih, ki so hranjeni enkrat na dan in zelo na hitro pojedo obrok med tem pa pogoltnejo tudi veliko zraka. Zasuk želodca povzroči tudi valjanje po hrbtu ali gibanje psa navzdol (recimo hoja po stopnicah).

Vzrok za zasuk želodca je torej požiranje zraka med hranjenjem. Ko se želodec napolni z zrakom, se razširi in tako pritiska na ostale organe, tudi na pljuča, to pa povzroči hitrejše in plitvo dihanje. Želodec pritiska na žile in tako preprečuje pretok krvi, kar lahko povzroči odmrtje organov, predvsem želodca. Takšno stanje povzroči šok, komo in nazadnje smrt.

Do zasuka želodca največkrat pride takoj po hranjenju, predvsem takrat, ko je pes po hranjenju zelo fizično aktiven. Težava je pogosteje prisotna pri večjih pasmah, samcih, starejših psih in psih, ki so zelo hiperaktivni ter delajo hitre in nenavadne gibe ali pa so pod stresom.

Zasuku želodca so najbol podvrženi so mu pasemski psi in veliki psi z močnim prsnim košem (bernardinci, bernski planšarji, nemški ovčarji, zlati prinašalci, nemške doge…).

Pomembna je preventiva:

Pri zasuku želodca zdravila ni, zato štejejo sekunde in hitrost ukrepanja veterinarja. Pomembna je preventiva: vsaj dve uri po obroku psa telesno ne obremenjujmo in če je le možno, obrok hrane razdelimo na več delov. Pomembno je, da ima pes vedno dostop do vode, vendar mu je potrebno preprečiti, da se po obroku preveč napije.

Kdaj je potrebno takoj reagirati:

Če ima pes napihnjen trebuh, predvsem v sprednjem delu, če je nemiren ali preveč miren, se slini, ga sili na bruhanje (a ne bruha oz. bruha samo slino), težko, hitro in plitko diha, vse to so znaki za alarm.

Pri zasuku želodca na žalost ni mogoče nuditi prve pomoči, zato je potrebno ob sumu, da je prišlo do zasuka želodca takoj do veterinarja. Omenjenim simptomom se kmalu pridružijo še šok, koma in nazadnje smrt. Velikokrat pa je tudi ob pravilnem in hitrem ukrepanju prognoza pogosto dokaj slaba.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki