Search
Close this search box.

Najnovejše: največ sneženja je pričakovati na Koroškem, kjer lahko tudi zagrmi (FOTO)

Nad severno Evropo je ciklonsko območje. Zahodno od Evrope, nad Atlantikom, je obsežno območje visokega zračnega pritiska. Hladna fronta je od severa dosegla Alpe in je danes zjutraj dosegla tudi severni del naše države. Nad severno Italijo nastaja sekundarni ciklon, ki bo upočasnil prehod hladne fronte in poskrbel za izdatnejšo količino padavin nad našimi kraji.

Hladna fronta, je zjutraj dosegla severni del Slovenije in se bo tekom dneva počasi pomikala proti jugu/jugozahodu. Največ padavin gre pričakovati v severni Sloveniji, kjer se bo hladna fronta najdlje zadržala. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi in sodro. Sprva se bo ohladilo v severni Sloveniji (Koroška, Štajerska, Gorenjska), do poznega popoldneva pa postopno tudi drugod po Sloveniji.

Meja sneženja se bo tekom dneva, ob močnejših padavinah, ponekod spuščala do nižin. To velja predvsem za sever Slovenije (Koroška, Gorenjska, del Štajerske in osrednje Slovenije). Ob prihodu hladne fronte bodo zapihali vetrovi severnih smeri. Jutranje temperature bodo od 4 do 8 °C, na Primorskem okoli 10 °C. Dopoldan se bo ponekod na jugu Slovenije ogrelo do 10 °C, od severa pa se bo ob prihodu hladne fronte že hladilo. PopoldNE se bodo temperature po Sloveniji gibale med 0 in 4 °C, na Primorskem okoli 12 °C. Padavine bodo proti večeru slabele in do poznega večera od severa postopno ponehale.

Po večini nižin bo snega le za vzorec ali pa snežne odeje sploh ni pričakovati. Temperature bodo za sneženje definitivno previsoke v Prlekiji, Prekmurju, v Posavju, Beli krajini in na Primorskem. Največ sneženja je pričakovati na Koroškem in v delu Savinjske in Štajerske, kjer se bo meja sneženja najhitreje spustila proti nižinam. Tam bo lahko pozno dopoldne in čez dan ponekod močno snežilo, lahko tudi ob sneženju zagrmi. 

Ohladitev bo tekom dneva postopno napredovala proti jugu in jugozahodu države. Ponekod v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem se bo meja sneženja, ob močnejših padavinah, predvidoma spustila do nižin proti popoldnevu. Na Notranjskem in Dolenjskem pa popoldan in proti večeru.

V severni Sloveniji bo nad okoli 800 m nadmorske višine zapadlo od 15 do 35 cm snega, lokalno lahko višje tudi do 50 cm. Po nižjih predelih Koroške in ponekod lokalno v severni Sloveniji bo lahko zapadlo od 5 do 15 cm novega, težkega snega. Drugod po državi bo snega le za vzorec ali pa snežne odeje sploh ne bo.

Ozračje bo zelo nestabilno, pojavljali se bodo močnejši pasovi padavin, tudi nevihte. Na agregatno stanje padavin in posledično tudi višino snežne odeje, bodo vplivale tudi najmanjše malenkosti v kombinaciji med temperaturo zraka in intenziteto padavin. Ob večji intenziteti padavin temperatura zraka lažje pade, snežinke preživijo tudi malenkost višje temperature. Od intenzitete sneženja je odvisno tudi kako hitro se sneg oprime tal. Možna so odstopanja od napovedi.

Jutri bo sprva pretežno jasno, dopoldne bo po nekaterih nižinah še megla. Popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 12 °C.

V noči na petek bo ponekod prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 m nadmorske višine. V petek se bo zjasnilo, pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter. V soboto na vzhodu še delno jasno, drugod se bo od zahoda pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter.

VIR: Neurje.si, ARSO

Dogodki