Search
Close this search box.

Nagovor in voščilo slovenjgraškega župana ob slovenskem kulturnem prazniku

Zaradi epidemije so morali letošnjo proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku v Slovenj Gradcu zasnovati nekoliko drugače, virtualno. Na predvečer praznika, bo proslava tako na voljo na ogled na Youtube kanalu Mestne občine Slovenj Gradec. Občanke in občane pa je ob prazniku nagovoril tudi župan občine Tilen Klugler. Njegovo voščilo objavljamo v celoti.
Fotoutrinek iz lanskoletne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku.

Spoštovane občanke, spoštovani občani.

Kultura je bila in bo. V zgodovini je niso utrudile ne vojne, ne epidemije in druge negotovosti. Kakor si leta 90 prejšnjega tisočletja nismo mogli prav dobro predstavljati, kako bo na našo kulturo vplivala neizogibna in desetletje pričakovana osamosvojitev Slovenije, tako si tri desetletja kasneje, leta 20 novega tisočletja, nismo mogli zamisliti, kako bo na našo kulturo vplivala pandemija, ki smo ji priča. A če smo pred tremi desetletji upravičeno delili navdušenje in evforijo, optimizem in stoletne sanje, nam tri desetletja kasneje, zaradi epidemije, preti vrtinec strahu, nejevolje, nejevere, negotovosti in apatije, ki nam že leto dni ne dovoli polno zadihati in zaradi česar je vse odtlej zgolj mimobeg utrinkov, ki jih bomo lahko, upam, čim prej pozabili.

V Slovenj Gradcu pa se kljub temu ne prepuščamo malodušju. Kulturni ustvarjalci in ustanove tlakujejo pot naše kulturne prepoznavnosti že stoletja. V iskanju slovenjgraške kulturne identitete ostaja sicer še veliko novih priložnosti. Vendarle pa ostaja dejstvo, da smo lahko zaradi odprtosti in svetovljanskosti; zaradi nazorov, ki po svoji širini presegajo marsikatero velemesto, prav vsi občanke in občani, skozi kulturno bitje in sožitje z našim mestom, tudi med seboj vzorno povezani.

Tudi lokalna skupnost se tega zaveda. Zato bomo naše napore še naprej vlagali v oblikovanje kulturi in ustvarjalnosti naklonjenega okolja. Naša prodornost in prepoznavnost nista samoumevni. Zavedati se moramo, da ju ženejo drobni prispevki slehernega občana ali občanke. Prav vsak lahko, po svojih močeh, znanju in talentih, pomaga poganjati ta čudovit in bogat, pisan in živahen vrtiljak kulturnih doživetij in dogodkov, glasbe, folklore, plesa, gledališča, filma, knjig – vsega tistega in lepega torej, kar je kultura vedno bila – in bo.

Zato se naj še posebej letos, tri desetletja, odkar slovenski kulturni praznik obeležujemo v samostojni državi, republiki Sloveniji, sliši čim dlje naš, slovenjgraški poziv po kulturi:

  • ki povezuje (in ne deli),
  • ki združuje (in ne razdvaja),
  • ki bogati (in ne jemlje),
  • ki nas oplaja (in ne siromaši).
  • ki nas ohranja in utrjuje.

Po kulturi torej, ki nas dela takšne, kot bi morali biti glede na naše zgodovinske izkušnje in glede na bogastvo spoznanj, ki smo jih bili deležni v času narodnostnega zorenja in odraščanja. V zadnjem letu, skozi katerega smo se stežka prebili, smo imeli čas razmisliti o marsičem. Želel bi si, da bi nam bil ta razmislek v oporo pri iskanju pravih korakov v prihodnje.

Ob slovenskem kulturnem prazniku vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju kulture ter kulturnim institucijam, še posebej pa tudi prejemnicam in prejemnikom občinskih kulturnih odličij, Bernekerjevih plaket in nagrade, iskreno čestitam. Prepričan sem, da vas bodo odličja spodbudila k še večji ustvarjalnosti in trudu za naše skupno kulturno bogatenje. Na vse to smo v Slovenj Gradcu ponosni. Iskrena hvala in srečno!

Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec

Preberite še: V Slovenj Gradcu na predvečer slovenskega kulturnega praznika virtualna občinska proslava

Zaradi epidemije so morali letošnjo proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku v Slovenj Gradcu zasnovati nekoliko drugače, virtualno. Na predvečer praznika, bo proslava tako na voljo na ogled na Youtube kanalu Mestne občine Slovenj Gradec. Občanke in občane pa je ob prazniku nagovoril tudi župan občine Tilen Klugler. Njegovo voščilo objavljamo v celoti.