Search
Close this search box.

Nacionalni teden prostovoljstva s poudarkom na vlogi prostovoljstva pri ohranjanju duševnega zdravja

Slovenska filantropija od danes do nedelje tradicionalno organizira 24. nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je ozaveščanje javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. Letos bo poudarek na vlogi prostovoljstva pri ohranjanju duševnega zdravja, v ta namen pa bo po državi tudi več dogodkov, so sporočili iz Slovenske filantropije.

 V okviru 24. nacionalnega tedna prostovoljstva se bo zvrstilo več dogodkov po vsej Sloveniji. Po navedbah Slovenske filantropije bodo letos pozornost posvetili ozaveščanju o duševnem zdravju, zato bo na dogodkih še posebej izpostavljena vloga prostovoljstva, ki pomembno prispeva k smislu in zadovoljstvu v življenju, zmanjšanju občutkov osamljenosti in bolj vključujoči skupnosti.

Pomen prostovoljstva je izpostavil tudi izvršni direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar in pojasnil, da si želi, da bi vsak posameznik s svojimi prostovoljskimi dejanji prispeval k boljši družbi, spoštovanju in večji medgeneracijski ter medkulturni povezanosti. Prav tako je vodja programa Prostovoljstvo Tjaša Arko izpostavila, da je prostovoljstvo treba še posebej širiti med otroki in mladostniki v izobraževalnih institucijah, saj s tem že od malega krepijo empatijo in solidarnost. Dodala je še, da so z razvojem različnih prostovoljskih programov pripomogli k ustvarjanju pozitivnih zgodb:Morda naša podpora pogosto deluje kot setev in potem iz semen zrastejo čudovite zgodbe, ki se širijo dalje.”

Častno pokroviteljstvo Slovesnega dne, dogodka, ki se bo v organizaciji Slovenske filantropije odvil v torek v Domu II. slovenskega tabora Žalec, je prevzela predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na dogodku bodo razglasili prejemnika naziva naj mentorica in naj mentor prostovoljcev, najboljšo prostovoljsko zgodbo in najboljši projekt medgeneracijskega prostovoljstva. Obiskovalci bodo izvedeli tudi, katere šole in dijaški domovi se lahko pohvalijo z najboljšo organizacijo prostovoljstva in katere občine ga najbolj aktivno spodbujajo.

V četrtek bo Slovenska filantropija v Ljubljani na Prešernovem trgu organizirala tudi Veseli dan prostovoljstva, na katerem se bodo obiskovalcem predstavile prostovoljske organizacije. Dogodek bo potekal pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića.

Nacionalni teden prostovoljstva bodo organizacije in javni zavodi obeležili po vseh Sloveniji s prireditvami, predstavitvami prostovoljskih organizacij, okroglimi mizami in drugimi dogodki, namenjenimi promociji prostovoljstva. V tem tednu bodo med drugim aktivni tudi v Mariboru, kjer se bo odvil festival prostovoljstva.

Po navedbah Slovenske filantropije bodo prostovoljci v kar 55 krajih po Sloveniji delili časopis Skozinskoz filantrop, v katerem bodo zbrane številne zanimive zgodbe in izkušnje prostovoljcev, ki delujejo na področju duševnega zdravja.

Kraji razdeljevanja na Koroškem: Črna na Koroškem, Mežica, Mislinja, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec.

Vir: STA in Filantropija.si

Dogodki

Slovenska filantropija od danes do nedelje tradicionalno organizira 24. nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je ozaveščanje javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. Letos bo poudarek na vlogi prostovoljstva pri ohranjanju duševnega zdravja, v ta namen pa bo po državi tudi več dogodkov, so sporočili iz Slovenske filantropije.