Kaj je pokazal test šolskih copat?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pred začetkom novega šolskega leta, ki se vztrajno bliža preizkusili 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6.99 do 19.99 evrov.

Preizkusili so šolske copate, ki prevladujejo na nogah otrok na razredni stopnji, torej od 1. do 5. razreda. Na test so uvrstili copate različnih znamk, tudi trgovskih, zaradi široke dostopnosti in občutno nižje cene. Vsi testirani copati so izdelani v Sloveniji, z izjemo enega, pri katerem proizvajalec ni bil naveden.

Na testiranju so preverili, kako vzdržljiv in zračen je material iz katerih so izdelani copati ter kako (ne)zdrsljiv je podplat na mokri in suhi podlagi. Pomembno je, da copat na različnih podlagah ne drsi, saj otroci le-te uporabljajo tudi pri športni vzgoji, na hodnikih, v razredih, na straniščih. Testirali so copate iz različnih materialov: blaga (tudi iz mikro vlaken) ali usnja in z različno debelino podplata. Ta je pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami.

KAJ SO POKAZALI REZULTATI?

Copati so se izkazali za bolj ali manj kakovostne, med njimi pa je bil tudi par (najdražji na copati na testu), v katerem so našli preseženo količino nevarnega 6-valentnega kroma. Proizvajalca copat so o prekoračitvi obvestili, prav tako tudi Urad RS za kemikalije. Med desetimi pari na testu so trije prejeli oceno dobro, pet povprečno, po en par pa pomanjkljivo in nezadovoljivo.

Otroci v copatih preživijo tudi do osem ur na dan, otroške noge pogosto ne mirujejo niti med poukom, saj veliko kdo upogiba prstni del in drgne ob tla. Del testa, na katerem so preverili upogibanje, so vsi copati prestali brez težav, obramba sprednjega dela oziroma kapice pa je bila kar za polovico testiranih copat velik izziv. V testnem ciklu, kjer so opravili 25.600 ponovitev in je ena ponovitev enaka približno enemu koraku, je prišlo pri enem vzorcu do precejšnje površinske obrabe, pri štirih do popolne obrabe materiala, tako da je v copatih nastala luknja.

Ker so otroci ves čas v gibanju, je pomembno, da so copati udobni in nedrseči. Prav vsi izbrani copati imajo po navedbah (predstavitev trgovca ali izdelka na spletnih straneh) nedrseč podplat, vendar so med njimi razlike. Pri nekaterih je podplat izdelan iz nekoliko debelejše plasti vlite gume, pri drugih pa je nekoliko tanjši, tretji pa imajo na usnjenem podplatu našiti dve krpici nedrsne gume.

Izvedli so tudi preizkus zdrsljivosti, ki so ga označili za enega izmed zahtevnejših. V laboratoriju so izmerili koeficient trenja na keramični ploščici in plošči iz umetne mase (linolej). Zadnja za noben izdelek ni bila prevelik izziv. Večji izziv je bila keramika. “Suhi” del testa so vse prestale s pozitivno oceno, “mokri” del pa je pokazal težave. Vsi copati so prejeli oceno pomanjkljivo ali nezadovoljno pri preizkusu zdrsljivosti na petnem delu. Ocene za zdrsljivost na sprednjem delu pa so bile boljše.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so dodali še nekaj nasvetov: Če se otroku noge močno potijo, je pomembno, da izberete material, ki dobro diha. Na testu so prejeli dobro oceno copati, ki so izdelani iz tekstila (tudi mikro vlaken) in tudi en par copatov iz usnja. Pri tej težavi je pomembno tudi to, da lahko copate operete, to pa omogočajo copati, ki so narejeni iz tekstila. Podplati copatov so različnih debelin, ta pa je pomembna, če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami. Zdrsljivost na “mokri” keramiki je predvsem izziv za petni del copatov, zato otroke opozorite na previden korak v takšnih situacijah.

Na ZPS so še zapisali, da “kot poudarja Tjaša Knific, diplomirana fizioterapevtka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se razvoj stopalnih struktur začne s prehajanjem otroka v stoječi položaj (odrivi od stopala med lazenjem, plazenjem, stojo in hojo) in se nadaljuje vse do zaključka telesne rasti otroka (predvidoma do 18. leta starosti). Zato je tudi v osnovni šoli pomembno, kakšno obutev izberemo za svojega otroka.”

COPATI, KI SO JIH TESTIRALI:

Alenka, d. o. o., balerinke 
Bimbo Duka Vesna, s. p., Nuša
Elmint, d. o. o., Copa Cop, Balerina, art. 824
Fajfar M., s. p., Pika
Humanic, U&ME
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 11337
Ibba Plus, d. o. o., Rolly, art. 80337
Recinko, Sparky, art. 900
Špela Sitar, s. p., copati
Vučko, d. o. o., art. Eva

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so še dodali: “Vse copate smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti.”

VIR: ZPS