Search
Close this search box.

Na ulicah Mislinje je bilo včeraj precej šegavo in norčavo. Tako, kot se na pustno soboto spodobi

Po dveh letih se je pustni karneval vrnil v velikem slogu. Občino Mislinja so dobesedno preplavile pustne šeme.

Veliko veselja je včeraj prinesel pust tudi v Občino Mislinja, kjer so pripravili zares lepo pustno rajanje. Veliko število pustnih mask je dokaz, da so ga občani zaradi koronskih časov še kako pogrešali.

Družine, posamezniki, skupine iz vrtcev in šol (Mislinja in Dolič), otroci in starši, pa obiskovalci iz okoliških krajev ter domačini so se včeraj našemili in podali na pustni karneval, ki je tokrat bil res odmeven. Ni manjkala niti odlična Babnikova godba 1906, ki je zaigrala, da se je slišalo daleč okoli.

Na povorko so se podali vozovi iz Kozjaka, Završ, Graške gore, Razborce, CCC Legen, Foltan, Strelci, Majsterki, Vovkarje, Mladi Mislinjske doline in še in še. Večina vozov se je posvetila trenutno perečim aktualnim temam in jih na bolj ali manj šaljiv način predstavila.

Pustni čas predstavlja torej most med zimo in pomladjo. Nekoč je veljalo, da traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja glede na datum velike noči. Čeprav ga pogosto povezujemo s prihodom pomladi, njegovo ime razkriva povsem drug pomen – pust oz. mednarodni izraz karneval namreč pomeni »pustiti meso«. Staro ljudsko izročilo tudi govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in v Mislinji so letos s pustovanjem zagotovo pregnali zimo.

Seveda so plesali, se smejali, sladkali s krofi in greli s toplim čajem. Več kot zadovoljen pa je bil videti tudi njihov župan, ki je sicer tudi državni svetnik RS Bojan Borovnik.

Zagotovo se na velikem pustovanju srečamo tudi prihodnje leto, ko bo še bolj šegavo ter norčavo!

Vir: Fb Joze Ta in Turistično društvo Mislinja

Dogodki

Po dveh letih se je pustni karneval vrnil v velikem slogu. Občino Mislinja so dobesedno preplavile pustne šeme.