Search
Close this search box.

Na stojnicah v Slovenj Gradcu ponujali dobrote, ki jih v trgovinah ne najdemo (VIDEO in FOTO)

Mestno jedro Slovenj Gradca se je danes spremenilo v pravo “ekološko mesto”. Praznovali smo že 8. praznik ekoloških kmetij Slovenije ter 2. praznik ekoloških vin.

VIDEO: Govor ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec: “Za kakovostno hrano je potrebno odšteti kakšen evro več, seveda za ceno našega zdravja, boljšega počutja in lepše ohranjene narave.”

[aiovg_video id=102153]

Praznik ekoloških kmetij je ponudil možnost spoznavanja ekološko pridelanih živil s prodajo in promocijo ekoloških pridelkov ter strokovnimi predavanji na temo ekološkega kmetovanja in ekološke hrane.

VIDEO: Govor predsednika ZEPP Deteljica g. Jožeta Ledineka

[aiovg_video id=102158]

Pripravili so veliko ekološko tržnico, kjer se je s svojo bogato in pestro ponudbo predstavilo 35 razstavljavcev iz celotne Slovenije in sosednje Avstrije. Poizkusili in kupili smo lahko njihove ekološke pridelke in živila, ki jih imajo v ponudbi. Organizatorji pa so letošnjo ponudbo še dodatno obogatili, saj so tokrat k sodelovanju povabili še ekološke vinarje, ki so predstavili posebno ponudbo vrhunskih ekoloških vin. Tako je bilo poskrbljeno tudi za dobro kapljico vina.

VIDEO: Govor slovenjgraškega župana g. Tilna Kluglerja

[aiovg_video id=102161]

Vse zbrane so nagovorili organizatorji in gostje: ga. ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, župan MOSG g. Tilen Klugler, predsednik ZEPP Deteljica g. Jože Ledinek, g. Tomaž Habijan, podpredsednik Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, ga. Danica Pavlič, predsednica Združenja za ekološko kmetovanje Gorenjske, ki je s seboj pripeljala kar cel avtobus Gorenjcev, ki pa se te prireditve niso udeležili prvič, ampak jim je že dobro poznana.

VIDEO: Govor v.d. direktorice JZ Spotur Marije Lah

[aiovg_video id=102166]

Poleg ekološke tržnice so potekala tudi zanimiva strokovna predavanja: svetovalec specialist za ekološko kmetovanje g. Mitja Župančič je predstavil predavanje Ekološko kmetovanje danes in jutri, avstrijski gost g. Mirko Hudl pa Pomen ekološko pridelanih in hladno stiskanih olj, predavanje Hrana naš vsakdanjik je predstavila uni. dipl. ing. živ. teh. Marija MerljakKako prepoznamo ekološko hrano pa koordinatorka in kontrolorka ekološko kmetijske predelave ga.Dominika Klavž. Na temo Kako ekološko hrano tudi pravilno pripraviti pa je potekala zanimiva delavnica, ki jo je vodila ga. Emilija Pavlič.

VIDEO: Dogajanje v Slovenj Gradcu je otvorila Danaja Grebenc iz Trbonj

[aiovg_video id=102148]

Kot se za pravi praznik spodobi, pa je bilo poskrbljeno tudi za glasbo. Zaigrala nam je harmonikašica Danaja Grebenc, ki je prejšnji vikend pometla s konkurenco in postala mladinska svetovna prvakinja v igranju na diatonično harmoniko. Zabaval nas je tudi eden vodilnih predstavnikov country glasbe pri nas Milan Pečovnik Pidži ter etno banda Poseben gušt.

Dogodki