Search
Close this search box.

Na sprejemu krvodajalcev v Slovenj Gradcu tudi Konrad Koren, ki je kri daroval že 141-kart (VIDEO in FOTO)

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes v Slovenj Gradcu sprejela krvodajalce, ki so svojo kri darovali že več kot 50-krat.

Vsako leto 4. junija tradicionalno obeležujemo Dan slovenskih krvodajalcev, praznik solidarnosti in pomoči sočloveku, ki omogoča, da je v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. Prav na ta dan so namreč leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, kar predstavlja pomemben mejnik v slovenski transfuzijski službi in krvodajalstvu.

VIDEO: Izjava slovenjgraškega župana Tilna Kluglerja

Herojem, ki rešujejo življenja, se je tudi letos poklonil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, župan Občine Mislinja Bojan Borovnik pa je bil službeno odsoten. Klugler je na današnjem srečanju, ki je potekalo v Hotelu Slovenj Gradec, sprejel in v znak zahvale obdaril krvodajalce, ki so kri darovali več kot petdesetkrat.

Kot je na današnjem srečanju povedal Timetjan Lesjak, sekretar območnega združenja RK Slovenj Gradec, tudi na njihovem območju primanjkuje krvi, saj se potrebe po krvi z vračanjem zdravstva v stare tire delovanja znova povečujejo. “Imamo velik primanjkljaj krvi tu pi nas. Potrebovali bi veliko več krvodajalcev, kot jih je.”

V združenju se sicer zelo zavzemajo za nove krvodajalce, želijo si, da bi na krvodajalskih akcijah sodelovali tudi mladi, ki jih k sodelovanju vabijo na različne načine, tudi s predavanji in obiski po šolah. Kot še pravi Lesjak, je odstotek mladih, ki se odločijo za krvodajalstvo, zelo nizek.

Vseh krvodajalcev od leta 2000 naprej, ki so darovali kri več kot 50-krat je 244. Krvodajalcev, ki so od leta 2000 naprej darovali kri v Mislinjski dolini regiji, torej v Slovenj Gradcu in Mislinji pa je 3762.

VIDEO: Izjava krvodajalca Konrada Korena

Srečanja se je udeležilo veliko število krvodajalcev, ki so do danes kri darovali 50-krat ali večkrat. Med udeleženci pa je bilo tudi veliko tistih, ki so kri darovali celo stokrat ali večkrat. Med slednjimi izstopa Konrad Koren iz Slovenj Gradca, ki je kri daroval že 141-krat. Krvodajalstvo pa je po njegovih besedah njegov način življenja.

VIDEO: Izjava predstavnice SB Slovenj Gradec Renate Zorman

Pri tem naj še omenimo, da imamo po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino v Sloveniji 62.000 krvodajalcev, od katerih jih 60 odstotkov kri daruje enkrat na leto, 28 odstotkov dvakrat, 10 odstotkov trikrat, dva odstotka pa štirikrat na leto. Da bi zadostili vsem potrebam, jih mora kri v povprečju darovati od 300 do 350 dnevno. 34 odstotkov darovalcev je žensk, 66 odstotkov pa moških. Letno opravijo 97.000 odvzemov krvi, od tega 45 odstotkov na terenskih akcijah.

VIDEO: Izjava – predsednika RKS – OZ Slovenj Gradec Marijana Križaja

Za pridobivanje in zagotavljanje zadostnega števila krvodajalcev je pri nas zadolžen Rdeči križ Slovenije, ki je tudi organizator krvodajalskih akcij na državni ravni. Za zbiranje, predelavo, testiranja ter oskrbo s krvjo in krvnimi pripravki pa je zadolžena transfuzijska služba. Slednjo sestavljajo zavod za transfuzijsko medicino s pripadajočimi centri za transfuzijsko dejavnost, Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor in Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje.

FOTOGALERIJA

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes v Slovenj Gradcu sprejela krvodajalce, ki so svojo kri darovali že več kot 50-krat.