Na Smrekovcu obnovili planinski dom, danes 6. dan Smrekovca

Na pogorju Smrekovca, ki je tudi del čezmejnega Geoparka Karavanke, so v dobrem letu dni obnovili planinski dom. Temeljita energetska in siceršnja obnova doma s 53 ležišči je stala 300.000 evrov. Slovesnost ob prenovi doma bo tam potekala danes, ko je organiziran tudi 6. dan Smrekovca s pohodi, ogledi in ob 11. uri skupinskim slikanjem na vrhu.

Z različnih izhodišč so se od 6. ure planinci pod vodstvom vodnikov iz planinskih društev podali proti vrhu Smrekovca, ki je na 1577 metrih nadmorske višine.

Dvesto metrov nižje stoji Dom na Smrekovcu, kjer se lahko obiskovalci seznanijo s preteklim geološkim dogajanjem na tem ugaslem vulkanu, prav tako z zgodovino planinskega doma. Prvo kočo je tam zgradila Šaleška podružnica Slovenskega planinskega društva v Šoštanju in jo odprla pred 90. leti, 3. septembra 1933. Med drugo svetovno vojno je bil dom požgan, Planinsko društvo Črna na Koroškem pa je nato septembra 1951 tam odprlo novo postojanko.

S pomočjo sredstev iz razpisa gospodarskega ministrstva so v zadnjem letu dni obnovili Dom na Smrekovcu. Med drugim so uredili novo kurilnico z novo pečjo in toplotno črpalko, obnovljena je bila kuhinja, v skladiščne prostore so namestili nove hladilnike in skrinje, nova je kopalnica za osebje, prav tako streha in fasada ter sončna elektrarna, je vsebino obnove za STA povzel najemnik doma Tomo Drolec.

Današnji 6. dan Smrekovca organizira Naravovarstvena zveza Smrekovec ob podpori planinskih društev in občin Šoštanj, Črna na Koroškem, Velenje in Ljubno. Dan Smrekovca je tudi del pobude Planinske zveze Slovenije, imenovane Slovenija planinari.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Filip
Filip
2 mesecev nazaj

Nekoč s prostovoljstvom, danes pa z denarjem od vseh. Planinske koče do katerih vrat se pripelješ z avtom, že dolgo niso samo koče. Njihov naziv je bolj gostinski …