Search
Close this search box.

Na slovenskih letališčih prepovedano pristajanje letal iz ogroženih območij

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podpisala sklep, ki prepoveduje pristajanje zrakoplovov z ogroženih področij na slovenskih letališčih.

Ministrstvo za zdravje je včeraj Ministrstvu za infrastrukturo poslalo predlog za prepoved letenja. V drugem odstavku 11. člena Zakona o letalstvu določa, da “zaradi zagotovitve javnega reda, varovanja določenih oseb, okolišev in objektov ter zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja, lahko ministrstvo, pristojno za promet, samostojno ali na predlog pristojnega organa omeji ali prepove letenje zrakoplovov v določenih območjih.”

S sklepom se prepoved uveljavlja takoj. Iz prepovedi se izvzema državne zrakoplove, zrakoplove za prevoz pošte in/ali blaga in zrakoplove, ki se vračajo brez potnikov v svojo bazo ali na vzdrževanje.

Prepoved pristajanja iz Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana:

Ministrstvo za zdravje je predlagalo začasno prepoved pristajanja vseh pristankov zrakoplovov iz italijanskih letališč, ki se nahajajo na ogroženih območjih (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija – Romanja, Piemont, Marken), Kitajske, Južne Koreje in Irana zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa.

VIR: GOV.SI

Dogodki