Search
Close this search box.

Na slavnostni seji Občinskega sveta v Vuzenici bodo danes podelili občinske nagrade. Kdo so letošnji nagrajenci? (VIDEO)

Danes,14. avgusta, bo ob 18. uri v Vuzenici potekala slavnostna seja Občinskega sveta, ki je stalnica Vuzeniških dnevov in jo v Vuzenici že tradicionalno pripravijo en dan pred njihovim občinskim praznikom. Letošnje seje se bo med drugim udeležil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, na njej pa bodo podelili tudi občinsko nagrado in tri plakete. Častnega občana tokrat nimajo oziroma niso prejeli nobenega predloga za imenovanje.

Nagrado občine Vuzenice za leto 2019 prejme Turistično društvo Sv. Primož na Pohorju. Plaketo Občine Vuzenica pa prejmejo Šiviljstvo Knez, Smučarski klub Vuzenica in dolgoletna članica DU Vuzenica gospa Marija Naglič.

VIDEO: Župan Občine Vuzanica Franjo Golob o občinskih nagrajencih 2019

[aiovg_video id=89686]

Občinski nagrajenci Občine Vuzenica za leto 2019

Nagrado občine Vuzenice za leto 2019 prejme, na predlog Društva upokojencev Vuzenica, Turistično društvo Sv. Primož na Pohorju.

Turistično športno društvo Sv. Primož na Pohorju, Šentjanž nad Dravčami je bilo ustanovljeno leta 1999 (uradno registrirano pa leta 2000). Društvo letos praznuje 20-letnico uspešnega in plodnega sodelovanja.

Delovanje Turistično športnega društva Sv. Primož na Pohorju (TŠD Primož-Šentjanž) se je v popolni meri uveljavilo v kraju Sv. Primož na Pohorju ter v južnem delu Šentjanža – zlasti v Požarskem jarku, kot tudi v celotni Občini Vuzenica, saj predstavljajo pomemben dejavnik družbenega, kulturnega, športnega in družabnega življenja v kraju in občini.

Že vrsto let, tudi že pred formalno ustanovitvijo društva, so ob vsakih »Vuzeniških dnevih« in tudi ob številnih drugih prilikah in dogodkih skrbeli za ohranjanje ljudskih običajev. Njihov vsakoletni prikaz domačih gospodarskih in kmečkih opravil in običajev pomembno prispeva k ohranjanju le-teh, kot tudi k izročilu, s katerim mlajše generacije spoznavajo obrtna in predvsem kmečka opravila, orodja in običaje, kot so jih živeli naši predniki in s tem preprečujejo, da bi to šlo v pozabo.

S svojimi prikazi na prireditve privabijo številne domačine in tudi ljudi z drugih krajev. Ker običaje predstavljajo tudi v drugih krajih, s tem prispevajo k prepoznavnosti naših krajev in občine.

Plaketo Občine Vuzenica prejme Šiviljstvo Knez

Šiviljstvo Knez je bilo ustanovljeno pred 23. leti in se je prvotno ukvarjalo s šivanjem tekstilnih izdelkov, kmalu pa so svojo dejavnost razširili še s trgovino, ki danes daleč naokoli slovi po bogati ponudbi in ugodnih cenah. S tem sledijo tudi svojemu moto: »Ponuditi kupcu kvaliteten izdelek po konkurenčni ceni, ki je garancija za dolgoročno poslovanje«

Leta 1996 se je v svet podjetništva pogumno podala mama Slavka, od leta 2015 pa podjetje ambiciozno vodi hčerka Majda. Šiviljstvo Knez je v vseh teh letih dokazalo, da strmi k stalnemu napredku in razvoju, kar dokazujejo kupci, ki njihovo trgovino obiščejo tako od blizu kot od daleč.

Celoten kolektiv se trudi, da bi bili kupci zadovoljni tako z izdelki kot s storitvami. Trenutno podjetje, vključno z direktorico, zaposluje 10 delavk in s tem znatno prispeva h gospodarskemu razvoju okolja v katerem deluje.

Plaketo Občine Vuzenica prejme Smučarski klub Vuzenica s strani predlagatelja Zvonka Pečolerja

Smučarski klub Vuzenica je klub z jasno vizijo, ki se zaveda, da so nenehna vlaganja v razvoj nujna, v kolikor želiš na koncu doseči željene rezultate in biti zanimiv. Njihov osnovni fokus ostaja smučanje, vendar pa s svojim delom dokazujejo, da želijo nekaj več – za nas vse.

S sistematičnim delom v svoje vrste vključujejo nove generacije otrok, ki jim želijo približati šport v različnih oblikah. Rezultat tega dela so vrhunski dosežki njihovih tekmovalcev v vseh kategorijah.

Člani kluba mnogo svojega prostega časa namenijo delo v klubu s tem dokazujejo, da je s skupnimi močmi možno izpeljati še tako zahtevne projekte. Poleg organizacije tekom različnih disciplin alpskega smučanja vsako leto ob zaključku sezone pripravijo tekmo v Ski crossu (smučanje v prostem slogu).

Že več let izvajajo projekt, znotraj katerega povezujejo zimske in poletne aktivnosti kluba. Iz tujine prenašajo dobre prakse in jim dodajo košček lastne note in »koroške trme«. Od leta 2015 organizirajo Inline slalom (slalom na rolerjih) in vsako leto na tekmo v Vuzenico privabijo tako domače kot tudi klube iz tujine. Tradicionalna je postala tudi kolesarska dirka Skok na Kaštivnik, ki jo vsako leto obišče več tekmovalcev.

S prostovoljnim delom skrbijo za urejenost smučišča Kaštivnik in odlično sodelujejo s podjetjem, ki upravlja z lokalnim smučiščem Kope.

Plaketo Občine Vuzenica prejme Marija Naglič predlagana s strani Društva upokojencev Vuzenica

Marija Naglič je dolga leta aktivna članica Društva upokojencev Vuzenica in že tretji mandat članica UO, odgovorna za šport, zadnjih 5 let pa deluje tudi kot blagajničarka društva. Pri svojem delu je zelo angažirana in tako vzorno vodi finančno poslovanje društva. Njen prispevek v delovanju DU Vuzenica pa se najbolj odraža v zelo močnem delovanju društva na področju športnih aktivnosti in dobrih rezultatih, ki jih na tem področju dosega društvo.

Z njenim angažiranjem in pod njenim vodenjem se je v DU Vuzenica pričelo z aktivnim kegljanjem, kegljanjem s kroglo na vrvici, pikadom, ribolovom, smučanjem in šahom, prav tako pa z rekreacijo za člane DU, kar je za starejšo populacijo izrednega pomena. Pod njenim vodstvom je bilo DU Vuzenica ustanovitelj tekmovanj v kegljanju s kroglo na vrvici v okviru Pokrajinske zveze DU Koroške, ki ga DU Vuzenica prireja že od leta 2010.

V tem času pa so moške kot tudi ženske ekipe dosegle zavidljive rezultate na teh tekmovanjih, ki poteka kot liga skozi celotno sezono. Ženske ekipe DU Vuzenica so bile prvakinje Koroške vsa leta od 2011 do 2018, moške ekipe pa prav tako vsa leta razen leta 2013. Poleg tega so osvojili zelo dobre rezultate v tej panogi tudi na državnih tekmovanjih. Uspešni so bili tudi nastopi ekip v pikadu na regijski in državni ravni. Moške in ženske ekipe DU Vuzenica so osvojile naslov državnega prvaka na tekmovanjih v pikadu v letih 2011, 2013, 2015 in 2017.

Gospa Marija Naglič aktivno sodeluje tudi kot organizatorka vseh športnih tekmovanj, ki jih organizira DU Vuzenica, med katerimi je tudi tradicionalni regijski kegljaški turnir v sklopu Vuzeniških dnevov. V obdobju od leta 2014-2018 je bila tudi aktivna občinska svetnica in v tem obdobju tudi članica več odborov občinskega sveta – Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter odbora za gospodarstvo, malo gospodarstvo, turizem, sejemsko dejavnost in promet.

Kot predsednica je uspešno vodila delo Odbora za šolstvo otroško varstvo, socialo in kulturo občinskega sveta. Njen prispevek je tudi zelo viden pri delovanju Planinskega društva Vuzenica in v KORK Vuzenica, kjer je opravila številne naloge na področju sociale in humanitarnega dela.

Glede na opisano je Marija Naglič s svojim delom dosegla pomembne uspehe na področju številnih dejavnosti v Občini Vuzenica v zadnjih letih in za dolgoletno delo v korist občine, ki pomenijo pomemben prispevek pri razvijanju gospodarstva in družbenih dejavnosti v občini in krepijo ugled občine.

Celoten program 25. Vuzeniških dnevov najdete TUKAJ.

Dogodki