Search
Close this search box.

Na Ravnah so postavili 35 metrov visok mlaj (VIDEO in FOTO)

Tudi letos bodo v mnogih krajih po Sloveniji ob prvem maju postavili mlaje, na Ravnah na Koroškem so ga danes.

VIDEO: Izjava poveljnika PGD Ravne na Koroškem Dejana Salčnika

Mlaj je visoka smreka ali jelka z obeljenim deblom in zelenim vrhom, postavljena za okras. Okrašen je največkrat z zastavo ali kakšnim drugim znakom, v Sloveniji tudi z vencem in pisanimi trakovi. Največkrat se mlaj postavlja ob prvem maju ali ob kakšni drugi slovesnosti, zadnja leta tudi ob praznovanjih rojstnih dnevov. Postavitve mlajev pred 1. majem pa zardi trenutnih epidemioloških razmer v državi potekajo brez spremljajočih programov.

VIDEO: Postavljanje mlaja na Ravnah

Postavljanje mlaja na predvečer prvega maja ali pred prvim majem je dolga tradicija v številnih krajih po Sloveniji, tudi na Koroškem, kjer so ga letos postavili v že skoraj vseh občinah. Danes so 35 metrov visok mlaj postavili tudi ravenski gasilci, ki so se ob tej priložnosti zahvalili Občini Ravne na Koroškem, Gradbeništvu Igerc, Zavodu za gozdove Slovenije, Petru Obretanu, poveljnik Dejan Salčnik in Andrej Petrič pa se zahvaljujeta tudi vsem članom PGD Ravne na Koroškem, ki so sodelovali pri podiranju, krasitvi in postavitvi mlaja.

Postavljanje prvomajskega drevesa sicer še vedno večinoma povezujemo s praznikom dela, vendar segajo začetki tega običaja veliko dlje nazaj, celo v predkrščanske čase.

Mlaj, olupljena smreka, ki ima košat zelen vrh, okrašen z vencem, naj bi bil v resnici ženski simbol in pooseblja Majo, še predkrščansko božanstvo, mater naravo, ki prinaša rast, zelenje in s tem življenje. Prav ženska značilnost mlaja – maje pa naj bi ponazarjala bujno majsko rast in zelenje narave in s tem starodavno predstavo o kozmični materi, ki poraja življenje.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Tudi letos bodo v mnogih krajih po Sloveniji ob prvem maju postavili mlaje, na Ravnah na Koroškem so ga danes.