Search
Close this search box.

Na Ravnah so dali zagon solidarnosti

V petek so v Kompleksu organizirali dogodek, na katerem so združili predvsem mlade. Skupaj so želeli ugotoviti, kako v današnjem času zgraditi bolj solidarno družbo.

V petek, 17. maja, so na regionalnem dogodku Dajmo solidarnosti zagon, ki je združil mlade, predstavnike različnih organizacij ter društev in zainteresirano javnost, v KMKC Kompleksu na Ravnah razpravljali o solidarnosti ter idejah, kako zgraditi bolj solidarno družbo. Projekt se sicer med aprilom in majem odvija po vseh regijah v Sloveniji, vključeval bo 12 regionalnih dogodkov, njegov namen pa je odpreti prostor za naslavljanje tematike solidarnosti.

Štiriurni program, sestavljen iz interaktivnih izkustvenih aktivnosti, sta vodili mladinski trenerki MOVITa. Mlade sta soočili z vprašanji kaj jim pomeni solidarnost, kateri so koraki do bolj solidarne družbe, na kakšen način se odvija v družbi in podobno. Vsak udeleženec je tudi delil izkušnjo solidarnosti iz svojega življenja. Udeleženci so se morali vživeti v različne osebe in situacije in preko izkustvene aktivnosti razpravljati o oblikah solidarnosti. 

Aktivnosti so sklenili s predlogi, s katerimi bi skupaj zgradili bolj solidarno družbo. Med njimi so izstopali na eni strani sistemski (uvajanje programov solidarnosti v šolski sistem od vrtca dalje, opolnomočenje starejših s programi solidarnosti …) do tistih, ki se nanašajo na posameznike in družbo kot takšno, torej na tiste, ki jih lahko dosežemo na osebni ravni (več strpnosti, manj obsojanja, sprememba miselnosti, sprejemanje vseh, tudi drugačnih). Udeleženci so torej razvili konkretne predloge k bolj solidarni družbi, ob koncu pa se tudi zavezali k dejanjem, ki jih bodo realizirali sami. 

Cilj dogodka Dajmo solidarnosti zagon je bil postaviti tematiko solidarnosti na agendo in jo tako lokalno kot nacionalno ter medijsko izpostaviti. Poleg odprtega prostora za razpravo o solidarnosti so mladim predstavili tudi možnosti mobilnosti v okviru Evropske solidarnostne enote, ki jim omogoča, da se priključijo prostovoljskim akcijam, opravljajo pripravništva ter si pridobijo zaposlitve na različnih področjih. 

Dogodka se je udeležilo okoli 60 posameznikov: dijaki Srednje šole Ravne na Koroškem in Gimnazije Ravne na Koroškem ter predstavniki različnih organizacij in društev: Društvo diabetikov Mežiške doline, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem, Korociv, Ljudska univerza Ravne na Koroškem, Koroški gasilski zavod Ravne na Koroškem, Klub koroških študentov, Krajevna skupnost Radlje ob Dravi, Turistično društvo Ravne na Koroškem, Društvo Projekt Človek, Kulturno društvo Slovenj Gradec, DMPK OŠ Juričevega Drejčka, Občina Prevalje, CSD Koroška, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Mladinski svet Ravne na Koroškem, Mladinski svet Slovenj Gradec. 

Glavni organizator nacionalnega projekta je sicer Zavod MOVIT, regionalnega pa je organiziral v sodelovanju s Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks. 

Vir: KMKC Kompleks

Dogodki

V petek so v Kompleksu organizirali dogodek, na katerem so združili predvsem mlade. Skupaj so želeli ugotoviti, kako v današnjem času zgraditi bolj solidarno družbo.