Search
Close this search box.

Na Ravnah namenu predali Park novorojenčkov in klop za dojenje (FOTO)

Danes so na Ravnah na Koroškem pripravili zaključek Razigranega ravenskega poletja, namenu predali Park novorojenčkov in klopco za doječe mamice ter pripravili sprejem za 92 novorojenčkov oziroma tradicionalni sprejem najmlajših Ravenčank in Ravenčanov pri županu dr. Tomažu Roženu.

Počitniško dogajanje na Ravnah na Koroškem oz. kot so ga poimenovali Razgibano ravensko poletje, je letos organizirala Občina Ravne na Koroškem v sodelovanju z javnimi zavodi s področja vzgoje, izobraževanja, kulture in športa, katerih ustanoviteljica je, pod okriljem glavnega koordinatorja – Koroškega medgeneracijskega centra Ravne na Koroškem (KMC), o čemer smo že poročali TUKAJ. Danes pa so v parku za vse udeležence počitniškega dogajanja pripravili tudi uradni zaključek.

Poleg šolarjev pa so ravenski park preplavili tudi najmlajši občani in občanka, novorojenčki, ki so na svet prijokali med 1. avgustom 2021 in 31. julijem 2022. Na dogodek je bilo povabljenih 43 deklic in 49 dečkov. 42 jih nosi letnik rojstva 2021 (21 deklic in 21 dečkov), in sicer so to Inaya, Emrah, Naja, Liza, Stella, Zarja, Neža, Lenart, Daris, Maks, Alex, Medina, Ana, Aleksej, Adrijano, Pia, Filip, Noel, Vin, Nikolaj,  Živa, Tinkara, Nuša, Amina, Hana, Naj, Tevž, Tim, Stefan, Tomas, Izza, Lev, Amelia, Zala, Katlin, Amar in Sofija.

50 pa je bilo rojenih še letos do 31. julija, 28 dečkov in 22 deklic, skratka statistika gre na račun dečkov, saj je več dečkov kot deklic. To so Izabella, Jan, Amra, Atina, Bine, Luka, Vid, Lora, Nai, Nikola, Ela, Tarik, Viktorija, Anej, Špela, Lina, Evita, Kai, Tai, Lara, Mark, Lena, Benjamin, Ažbe, Zoja, Filip, Jaka, Val, Sia, Gal, Lili, Klar, Jakob, Niano, Oliver, Mak, Tim, Neža, Riva, Lovro, Eli, Sofia, Sara in Nik.

V Parku novorojenčkov, ki so ga namenu predali danes, so v znak dobrodošlice in trajnega spomina na rojstvo novih sokrajanov zasadili lipo z imeni novorojenčkov. Arboristka Tanja Grmovšek je namreč za Grajski park, izbrala in priporočila sajenje lipe, eno najbolj tradicionalnih dreves pri nas. Razveselili pa so se tudi nove oziroma prve klopi za dojenje na Ravnah, ki je postavljena v parku.

Ob svetovnem tednu dojenja v začetku avgusta so namreč na občini sklenili, da se dojenju poklonijo z dodatno spodbudo, in sicer s klopco za dojenje na Ravnah na Koroškem. Njen namen je spodbujanje dojenja na javnih mestih kot nekaj “povsem naravnega in pozitivnega”, saj je stroka mnenja, da je dojenje naraven in najprimernejši način hranjena otrok in slednjega spodbujamo in želimo podpirati tudi kot lokalna skupnost. Klopca je poenotena z ostalo parkovno opremo– tudi za simbolično poimenovanje parka so uporabili klopco, ki združuje prijetno s koristnim.

Narejena je kakovostnega lesa. Izdelalo jo je podjetje Prizma les d.o.o., Podgorje pri Slovenj Gradcu, ploščo z imenom je izdelal MK studio z Raven, namenjena je uporabi na prostem ter prilagojenega potrebam doječe matere, ki ima ob hrbtnem tudi naslon za roko ter del za previjanje dojenčka. Tako lahko mamica uredi vse ob enem, otroka nahrani in ga tudi previje.

Pri tem naj še omenimo, da ravenska občina novopečenim staršem ob rojstvu otroka nameni 200 evrov enkratne denarne pomoči.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Danes so na Ravnah na Koroškem pripravili zaključek Razigranega ravenskega poletja, namenu predali Park novorojenčkov in klopco za doječe mamice ter pripravili sprejem za 92 novorojenčkov oziroma tradicionalni sprejem najmlajših Ravenčank in Ravenčanov pri županu dr. Tomažu Roženu.