Search
Close this search box.

Na Ravnah namenu predali novo domovanje otroških sanj, novo enoto vrtca Solzice (FOTO)

Na Ravnah na Koroškem so danes, v okviru občinskega praznika, namenu predali nov vrtec. Vanj pa se bodo najmlajši preselili novembra.

Na slovesnem odprtju, ki je potekalo ob 10. uri, so nastopili otroci Vrtca Ravne in Vera Trafella s pobi. Slavnostna govornica pa je bila sekretarka Direktorata za investicije MIZŠ, Sabina Čamernik, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Praznovanje pa so nadaljevali še popoldne, ko je ob 16. uri na dvorišču nove enote vrtca Solzice in na parkirišču pri letnem bazenu, potekalo veliko slavje z nastopom vrtčevskih otrok, vzgojiteljic Vrtca Ravne in Dejana Krajnca z bandom (Dejan Dogaja Band).

Meseca aprila se je na Ravnah na Koroškem pričela z izgradnjo novega vrtca neposredno ob Osnovni šoli Prežihovega Voranca, na območju mestne četrti Čečovje, in sicer z namenom novogradnje pridobiti ustrezne in dodatne prostorske kapacitete namenjene nemotenemu izvajanju predšolskega programa. Cilj investicije, rešiti dolgoročno prostorsko stisko varstva predšolskih otrok na več lokacijah je dosežen z izgradnjo nove 12-oddelčne stavbe za namene izvajanja predšolske vzgoje v Vrtcu Ravne na Koroškem, ki so jo danes predali v uporabo.

Nova stavba je skoraj nič-energijska, posledično bodo nižji stroški investicijskega vzdrževanja, stroški ogrevanja in električne energije, kar bo pozitivno vplivalo na varovanje okolja in prispevalo k zmanjšanju toplogrednih izpustov (predvsem CO2), so ob tem navedli na ravenski občini, kjer so dodali, da je neto površina novega vrtca okoli 1.900 m2. V njem pa bo 12 oddelkov, šest oddelkov prve starostne skupine in šest oddelkov druge starostne skupine.

Objekt je zgrajen v štirih etažah z igralnicami in sanitarijami, polovica igralnic je na nivoju terena, druga polovica igralnic pa bo na nivoju nadstropja. V dveh spodnjih etažah je uprava in centralna kuhinja. V okviru gradbene parcele so tudi urejena parkirišča za zaposlene in za delno za dovoz in odvoz otrok. Občina je za gradnjo pridobila okoli 1.2 MIO EUR nepovratnih sredstev. Vrednost naložbe je znašala 4.574.600 evrov z DDV. Sofinanciranje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport znaša 1.172.700 evrov, sofinanciranje EKO sklada pa 587.800 evrov.

Arhitekturno je vrtec zasnoval arhitekt dr. Jure Kotnik, investicijski program, pomoč pri pripravi vlog za nepovratna sredstva in nadzor pri gradnji zagotavlja podjetje EUTRIP, izbran izvajalec izdelave projekta za izvedbe in gradnja pa je bilo podjetje Vertikala X. Posebnost projekta je, da je bil postopek izbora izvajalca izveden po sistemu mednarodnega inženirskega združenja FIDIC in sicer kot pogodba po »rumeni knjigi«. Prav ta podrobnost je omogočila hitro izdelavo dokumentacije in s tem pridobitev nepovratnih sredstev iz nepovratnih virov, pojasnjujejo na občini.

FOTOGALERIJA

Dogodki