Search
Close this search box.

Na Ravnah na Koroškem zgradili nov vrtec, malčki se vanj selijo novembra

Po skoraj štirih desetletjih od zadnje na novo zgrajene vrtčevske enote v občini Ravne na Koroškem so tam danes javnosti predstavili nov vrtec z 12 oddelki. Naložba je vredna 4,5 milijona evrov z DDV in je finančno gledano največji projekt občine v iztekajočem se mandatu. Malčki bodo prostore zapolnili po krompirjevih počitnicah.

Kar v štirih etažah zgrajen vrtec, v katerega bodo preselili tudi centralno kuhinjo in pralnico ter prostore uprave Vrtca Ravne na Koroškem, bo nadomestil pred skoraj pol stoletja zgrajeno enoto vrtca Solzice.

Sodoben, energetsko varčen objekt bo otrokom nudil dobre pogoje za rast in razvoj, je na današnji slovesnosti dejala ravnateljica Vrtca Ravne na Koroškem Mateja Hovnik, ki ni skrivala navdušenja. V novem vrtcu, ki ga je zasnoval arhitekt Jure Kotnik, se med drugim veselijo svetlejših prostorov, velikega večnamenskega prostora, senzorne sobe, zaposleni bodo dobili zbornico in kabinete za individualno delo, vrtec bo imel tudi knjižnico.

Objekt je umeščen v bližino Osnovne šole Prežihovega Voranca, letnega bazena, stadiona ter Grajskega parka z gimnazijo in knjižnico. “Ponosni smo na vrtec in celoten prostor v okolici, vse to je pravi zaklad občine, je dejal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Povedal je, da je to finančno gledano največja naložba zadnjega mandata in poudaril pomembnost odprtja novega vrtca za več prihodnjih desetletij.

Naložba je vredna 4,5 milijona evrov, občina pa je ne bi uspela izvesti, če ne bi bila uspešna na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na katerem prejela 1,17 milijona evrov. Iz sredstev Eko sklada je naložba sofinancirana v višini 587.000, preostalo prispeva občina, ki je za financiranje najela 15-letni kredit.

Temeljni kamen za novi vrtec so položili 2. junija lani, današnjo slovesnost pa so pripravili ob prazniku mesta Ravne na Koroškem, ki je bil v sredo. Najprej je dopoldne potekala slovesnost za vabljene goste, na katerem je nastopil del malčkov iz vrtca, praznovanje ob novem vrtcu pa za vse ostale malčke pripravljajo to popoldne.

Dopoldanske slovesnosti sta se med drugim udeležili tudi predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih in sekretarka direktorata za investicije na šolskem ministrstvu Sabina Čamernik. “Slovenski javni vrtci so prepoznani kot odlični v evropskem merilu, zato gre zahvala predvsem vam zaposlenim. Otrokom zagotavljate ne le skrbno varstvo, temveč tudi zelo kakovosten izobraževalni program,” je v nagovoru med drugim dejala Čamernik.

Vrtec Ravne ima skupno tri enote, poleg dveh na Ravnah še eno v Kotljah, vse pa so poimenovane po črticah pisatelja Prežihovega Voranca.

V tem vrtčevskem letu ima Vrtec Ravne oblikovanih 23 oddelkov, do konca letošnjega koledarskega leta pa bodo odprli še en oddelek za otroke, ki s 1. septembrom še niso izpolnjevali pogoja za vključitev v vrtec. Skupno je zdaj v 23 oddelkov vpisanih okoli 420 otrok.

Z novo vrtčevsko stavbo na Ravnah na Koroškem nadomeščajo dotrajano enoto vrtca Solzice na Čečovju, ki je bila zgrajena leta 1973, za tem pa so v ravenski občini vrtčevski enoti zgradili še v letih 1981 in 1984.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Po skoraj štirih desetletjih od zadnje na novo zgrajene vrtčevske enote v občini Ravne na Koroškem so tam danes javnosti predstavili nov vrtec z 12 oddelki. Naložba je vredna 4,5 milijona evrov z DDV in je finančno gledano največji projekt občine v iztekajočem se mandatu. Malčki bodo prostore zapolnili po krompirjevih počitnicah.