Search
Close this search box.

Na Ravnah bodo podirali Guinnessov rekord in položili temeljni kamen za center starejših na Javorniku (VIDEO in FOTO)

Koroški medgeneracijski center (KMC) letos praznuje 7. obletnico delovanja. V sedmih letih se je v KMC-ju odvilo več kot 1400 aktivnosti in sprejelo več kot 60 tisoč obiskovalcev. Tokratni rojstni dan, ki ga KMC slavi 20. maja, pa bodo letos obeležili na prav poseben način. Ravne na Koroškem se bodo namreč poskusile vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov z najdaljšo potico na svetu. Položili pa bodo tudi temeljni kamen za center skupnostnih storitev KO-RA na Javorniku.

Dogodke v okviru sedme obletnice delovanja KMC so danes na tiskovni konferenci predstavili župan dr. Tomaž Rožen, predsednica društva Marjana Kamnik in strokovna sodelavka Darja Krevzelj.

KMC je v teh sedmih letih postal v lokalnem okolju pomembna točka tkanja vezi med različnimi generacijami in med različnimi institucijami. Predstavlja prostor druženja, prostor vseživljenjskega učenja in informacijsko središče za pridobivanje informacij o storitvah s področja preprečevanja in odpravljanja socialnih stisk in težav.

VIDEO: Tiskovna konferenca – predsednica KMC Marjana Kamnik o peki 370 metrov dolge potice

“Pretežni delež članov sodi med starejšo populacijo, zato se bodo utečene in nove aktivnosti za starejše odvijale naprej, s ciljem pridobiti več članov iz mlajše in srednje generacije pa se bodo postopoma dodajale nove dejavnosti. Namignemo lahko, da bo iz centra v kratkem zadišalo po gastronomskih mojstrovinah izpod rok naših najmlajših, da se bomo z mislimi potepali po svetu in spoznavali ter okušali kulinariko eksotičnih dežel, da bomo gostili trenutno najodmevnejša imena s področja vzgoje, sociale, zdravstva, mediacije, meditacije in čuječnosti ter da bo končno zaživela tudi naša enota v Kotljah, je na današnji tiskovni konferenci med drugim pojasnila predsednica KMC Marjana Kamnik.

VIDEO: Tiskovna konferenca – dr. Tomaž rožen o temeljnem kamnu centra KO-RA

Kot je še dodala, se jim je glede na podpisan sporazum o gradnji Centra skupnostnih storitev KO-RA zdelo precej smiselno, da simbolno povežejo Koroški medgeneracijski center in grad Javornik, kjer bo kmalu zrasel Center starejših KO-RA. Odločili so se, da to storijo s potico rekorderko, ki bo svojo pot začela pred Koroškim medgeneracijskim centrom in končala pri gradu Javornik.

VIDEO: Izjava Marjane Kamnik, predsednice KMC

VIDEO: Izjava župana dr. Tomaža Rožena

Ideja o najdaljši potici se je kovala že dolgo, v začetku aprila pa smo se obrnili na organizacijo Guinnessove knjige rekordov s sedežem v Londonu. Dobili smo odobritev, da lahko postavljamo nov rekord za najdaljšo potico na svetu. Določili so nam osnovne sestavine moko, jajce, sladkor, mleko, kvas in nadev. Zaprosili smo še za uporabo soli, masla in vanilin sladkorja, za nadev pa izbrali orehe in rum. Speči potico, dolgo več kot 350 metrov, toliko namreč znaša trenutni rekord, je velik zalogaj,” je idejo o potici rekorderki predstavila Darja Krevzelj, za katero bodo porabili 386 kg moke, 230 kg orehov, 772 jajc in 348 litrov mleka.

VIDEO: Darja Krevzelj – Predstavitev vpisa v knjigo rekordov in postopek priprave potice rekorderke na Ravnah

“Brez pomoči lokalne skupnosti nam zagotovo ne bi uspelo. Potico namreč pečemo na 7 lokacijah. Na našo prošnjo so se nesebično in brez oklevanja odzvali v Vrtcu Ravne, obeh osnovnih šolah, Koroškem domu starostnikov, enoti Črneče in Slovenj Gradec, kjer bodo spekli levji delež rekorderke, Gostilna Lečnik in Gostilna Delalut,” je ob tem dodala Marjana Kamnik.

Pri postavitvi najdaljše potice jim bodo pomagali dijaki Srednje šole Ravne, kolektiv Kavarne Havana Ravne in ravenski prostovoljni gasilci, pri dekoraciji pa bodo s svojimi ročicami spretni otroci z OŠ Juričevega Drejčka. Meritve potice bosta budno spremljali dve priči, meritev pa bo opravil certificiran geodet. Inšpektorji Inštituta za varno hrano bodo spremljali potico od priprave do razdeljevanja. Polovico potice rekorderke bodo razdelili med vrtce, šole in domove za starejše, polovico pa občanom za simbolični prispevek.

“Potica rekorderka predstavlja velik organizacijski zalogaj za Koroški medgeneracijski center in pomemben dogodek za občino in občane. Tudi v teh nekoliko »čudnih« časih številnih ukrepov in prepovedi smo Ravenčani dokazali, da smo se pripravljeni in sposobni povezati tako medgeneracijsko kot lokalno. En velik hvala vsem, ki ste nesebično priskočili na pomoč in pomagali ime Ravne na Koroškem zapisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov,” je za konec povedala predsednica društva in opomnila, da se bodo pri izvedbi držali ukrepov NIJZ, na dogodku pa so lahko, kot je dejala, prisotni vsi, ki so covid-19 preboleli, so cepljeni ali imajo negativen izvid na okužbo z novim koronavirusom.

Preberite tudi: Minister Cigler Kralj v Mislinji in na Ravnah podpisal sporazum o gradnji domov za starejše (VIDEO in FOTO)

Na praznovanju rojstnega dne KMC jim bodo v četrtek v dopoldanskih urah otroci Vrtca Ravne pomagali upihniti 7. svečko. Zanje pa je pripravljena tudi pravljična zgodba Cvetlične vile. Dogodek na ulici, ki so ga prijavili kot ulični dogodek, pa bodo popestrili tudi najmlajši in glasbeniki.

V četrtek pa bodo kot rečeno na Ravnah ob potici rekorderki, položili tudi temeljni kamen za začetek naložbe v center KO-RA, ki je načrtovan kot sodoben večnamenski objekt za izvajanje dnevnih oblik varstva, začasnih namestitev za starejše, doma za starejše, varovanih stanovanj in pripadajočih prostorov. KO-RA bo zagotovo velik doprinos za Občino Ravne na Koroškem in hkrati primer dobre prakse v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru na področju povezovanja večgeneracijskih aktivnosti ter medgeneracijskih oblik pomoči v stanovanjsko-gospodarskem kompleksu lokalne skupnosti.

Prva faza, vredna 1,4 milijona evrov, pa predvideva zagotovitev prostora za dnevne in začasne namestitve. V drugi fazi bodo zagotovili mesta, ki jih bodo prenesli iz doma v Črnečah, tretja faza pa predvideva izgradnjo dodatnih namestitev, tako da bo imel center ob zaključku gradnje okoli 90 postelj. Vrednost celotne naložbe v izgradnjo centra KO-RA je ocenjena na devet milijonov evrov, še dodatna dva milijona evrov pa so ocenjena vlaganja v preureditev doma v Črnečah, o čemer smo že poročali TUKAJ. Dogodka pa se bo med drugim udeležil tudi minister za delo Janez Cigler Kralj.

Dogodki

Koroški medgeneracijski center (KMC) letos praznuje 7. obletnico delovanja. V sedmih letih se je v KMC-ju odvilo več kot 1400 aktivnosti in sprejelo več kot 60 tisoč obiskovalcev. Tokratni rojstni dan, ki ga KMC slavi 20. maja, pa bodo letos obeležili na prav poseben način. Ravne na Koroškem se bodo namreč poskusile vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov z najdaljšo potico na svetu. Položili pa bodo tudi temeljni kamen za center skupnostnih storitev KO-RA na Javorniku.