Search
Close this search box.

Na Ravnah bodo gradili nov proizvodni inkubator

Največja za letos načrtovana naložba Občine Ravne na Koroškem je gradnja novega proizvodnega inkubatorja v poslovni coni Dobja vas. Naložba je ocenjena na 1,5 milijona evrov, občina pa jo bo izvedla ob izdatni podpori evropskih sredstev.

Občina je gradnjo inkubatorja uvrstila v nabor naložb v dogovoru za razvoj regije. Tako za naložbo pričakuje 1,1 milijona evrov evropskih sredstev, je na nedavni novinarski konferenci povedal ravenski župan Tomaž Rožen, ki odločbo o dodelitvi evropskih sredstev pričakuje do marca. Gradbeno dovoljenje za naložbo je občina že pridobila.

Glede na zanimanje za najem prostorov se je občina odločila za izgradnjo proizvodnega inkubatorja z osmimi enotami. Občina je v preteklosti že zgradila oz. uredila več enot proizvodnega in tudi pisarniškega inkubatorja ter ob tem prve enote proizvodnega inkubatorja tudi že prodala.

“Potrebe na tem področju so, imamo čakalno vrsto,” je povedal župan in spomnil, da imajo podjetniki, ki najamejo prostore inkubatorja, v prvih letih subvencionirano najemnino, zato so tovrstni prostori predvsem za podjetnike začetnike zelo dobrodošli.

Enote proizvodnega in pisarniškega inkubatorja v ravenski občini so del Mrežnega podjetniškega inkubatorja Koroška, ki zajema še podobne prostore v občinah Radlje ob Dravi, Dravograd in Slovenj Gradec. Aktivnosti v zvezi z inkubatorji vodi Regionalna razvojna agencija (RRA) Koroška.

V vse enote v štirih koroških občinah, ki zajemajo 42 pisarn in 21 proizvodnih prostorov, je bilo v obdobju od leta 2010 do konca septembra lani vključenih skupno 122 podjetij, vsako podjetje pa lahko prostore najame za določen čas. Konec septembra lani je bilo v podjetniških inkubatorjih 39 vključenih podjetij. V letu 2018 so prihodki vseh inkubiranih podjetij znašali 6,6 milijona evrov, podjetja pa so v tistem letu imela 78 zaposlenih, kažejo podatki RRA Koroška.

Preberite tudi: Kam bodo na Ravnah v novem letu investirali največ?

Gradnjo novega proizvodnega inkubatorja je ravenska občina vključila v osnutek letošnjega proračuna, ki ga bodo svetniki v drugem branju potrjevali predvidoma konec januarja. Ravenski proračun za letos predvideva 16,1 milijona evrov odhodkov, od tega 6,6 milijona evrov za naložbe. Med večje naložbe sodijo še nakup stanovanj, urejanje plazov in komunalne infrastrukture ter naložbe v cestno omrežje.