Search
Close this search box.

Na protivladnem protestu pridržali eno osebo, Madžarska odpira meje, v Italiji šole in vrtci ostajajo zaprti do decembra

Pregled dogodkov v svetu in v Sloveniji, v petek, 1. maja

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v svetu, v petek, 1. maja.

PARIZ/BERLIN – Zaradi omejitev ob pandemiji novega koronavirusa so delavci po svetu letos prisiljeni znatno omejiti zborovanja in poiskati alternativne možnosti zaznamovanja praznika dela. Številni sindikati so se tako usmerili v organizacijo spletnih dogodkov. V Franciji so podporo pravicam delavcev izrazili z balkonov. Brez uličnih pohodov bodo praznik dela prvič po 70 letih zaznamovali tudi v Nemčiji, kjer so pripravili spletne dogodke. V Berlinu so sicer oblasti dopustile nekaj manjših demonstracij, ki pa se jih ne bi smelo udeležiti več kot 20 ljudi, a je že prišlo do kršitev. V Leipzigu se je po podatkih policije na mirnih prvomajskih demonstracijah zbralo več kot 200 ljudi. Pristojne oblasti so sicer dovolile dva shoda do 25 oseb.

DUNAJ – Kriza zaradi novega koronavirusa kaže na potrebo po krepitvi sistema blaginje, je v spletnem nagovoru ob prazniku dela dejala vodja avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner. Avstrijski socialdemokrati so letos zaradi ukrepov ob pandemiji odpovedali shod ob prazniku dela. Je pa manjše proteste na Dunaju pripravilo nekaj levičarskih skupin, ki so opozarjale na morebitno nezakonitost strogih vladnih omejitvenih ukrepov.

ATENE – Grški delavci in študenti so se zbrali pred grškim parlamentom, da bi s protesti obeležili mednarodni praznik dela. Kljub zaščitnim maskam in rokavicam na sebi so sicer kršili prepoved zbiranja zaradi pandemije novega koronavirusa, so pa upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo. Na protestih se je zbralo več kot sto ljudi, ki so mahali z zastavami, nosili transparente ter vzklikali gesla, kot je Brez žrtvovanja za šefe. V Grčiji so doslej zabeležili 2591 primerov okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 140 ljudi.

ISTANBUL – V turški metropoli Istanbul je policija tik pred načrtovano demonstracijo ob mednarodnem prazniku dela aretirala najmanj 15 udeležencev. O aretacijah so poročali tudi iz Ankare, kjer naj bi prijeli sedem ljudi. V Istanbulu ter še 30 drugih turških mestih in provincah zaradi pandemije novega koronavirusa od četrtka ob polnoči do nedelje zvečer velja policijska ura. Prvomajske demonstracije so bile v Turčiji sicer prepovedane tudi v minulih letih.

VATIKAN – Papež Frančišek je ob prazniku dela pozval k pravičnosti na trgu dela in mašo posvetil vsem delavcem, tako da “nihče ne bo brez dela, da bodo vsi prejeli ustrezno plačilo ter v miru uživali dostojanstvo dela in lepoto počitka”. Ob tem je opozoril, da slabo plačana delovna mesta, brez varnosti in pokojnine niso samo v revnih državah.

ŽENEVA – Zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma covida-19 je od 1. marca po svetu umrlo že več deset novinarjev, je sporočila novinarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) s sedežem v Ženevi. Kot opozarja, zaposleni v medijih pogosto niso ustrezno zaščiteni za pokrivanje novic o pandemiji. Številni so se namreč okužili ravno med poročanjem v času pandemije. Najhuje je izbruh pandemije prizadel novinarje v Ekvadorju, kjer jih je umrlo devet. Osem jih je bolezni covid-19 podleglo v ZDA, štirje v Braziliji, po trije pa v Veliki Britaniji in Španiji. Pred svetovnim dnem svobode medijev so še opozorili, da se pandemija v nekaterih državah uporablja kot izgovor za preganjanje medijev.

RIM – Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal možnost sproščanja stroge karantene, ki v državi velja že skoraj dva meseca. Nakazal je možnost, da bi lahko frizerske in kozmetične salone odprli prej, kot je bilo načrtovano. V Italiji sicer nameravajo že v ponedeljek ublažiti nekatere stroge predpise, ki so jih v želji po zajezitvi širjenja novega koronavirusa sprejeli pred dvema mesecema. Med drugim naj bi dopustili zunanje sprehode in rekreacijo. Okrepili naj bi tudi proizvodnjo v nekaterih podjetjih. V ponedeljek naj bi se na delo vrnilo štiri milijone ljudi.

Ker naj bi šole in vrtci ostali zaprti do decembra, se bodo mnogi starši morali soočiti tudi s težavami z zagotavljanjem varstva za otroke.

V zadnjih 24 urah so sicer zabeležili manj smrtnih primerov zaradi covida-19 kot dan prej. Nazadnje je umrlo 269 bolnikov, v četrtek 285. Od začetka epidemije v Italiji 20. februarja je skupno zaradi covida-19 umrlo 28.236 ljudi. Število ozdravelih se je hkrati povzpelo na 78.249.

V zadnjih 24 urah se je zmanjšalo tudi število okuženih z novim koronavirusom, in sicer s 101.551 primerov na 100.943, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes sporočila italijanska civilna zaščita. V domači izolaciji je 81.796 oseb, kar je 80 odstotkov vseh okuženih.

DUNAJ – V Avstriji so začele veljati nekatere omilitve ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V veljavi še naprej ostajajo priporočena medsebojna razdalja in higienski predpisi. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da je maj odločilni mesec, prebivalce pa pozval k odgovornemu obnašanju. V Avstriji je zaradi covida-19 doslej umrlo 589 oseb, največ na Dunaju, 131. Okrevalo je v državi skupno 13.092 ljudi, opravili so 264.079 testiranj.

BUDIMPEŠTA – Madžarska se je odločila, da bo odprla meje za poslovna potovanja iz šestih držav, Avstrije, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke in Južne Koreje. Hkrati so se v Budimpešti odločili, da bodo od ponedeljka dovoljene športne prireditve, a brez gledalcev. Prav tako bodo v zaprtih prostorih dovoljeni treningi tako profesionalnih kot amaterskih športnikov. Na Madžarskem je po uradnih podatkih trenutno z novim koronavirusom okuženih 2863 ljudi. V obvezni domači izolaciji je 10.384 oseb. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 322 ljudi, okrevalo je 609 bolnikov. Doslej so izvedli 76.331 testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

PEKING – Na Kitajskem so več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev.

NEW DELHI – V Indiji, kjer imajo glede na število prebivalcev najštevilčnejše omejitve gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa, bodo te po 4. maju podaljšali še za dva tedna. Hkrati so sprejeli nekatere omilitve na območjih z zelo malo ali brez primerov okužb. Največje koncentracije okužb v Indiji so v mestnih središčih, kot so New Delhi, Mumbai, Pune in Ahmedabad, zelo malo ali nič jih je na podeželskih območjih države. V Indiji z 1,35 milijarde prebivalci so doslej potrdili manj kot 35.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 1152 ljudi.

WASHINGTON/ŽENEVA – Ameriški predsednik Donald Trump je ponovil očitke na račun odgovornosti Kitajske za izbruh novega koronavirusa. Zatrdil je namreč, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Različnim interpretacijam izvora virusa želijo priti do dna tudi v WHO. Izrazili so namreč upanje, da jih bo Kitajska povabila k sodelovanju pri preiskavah živalskega izvora novega koronavirusa.

PRAGA – Češka vlada se je odločila pospešiti omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 11. maja dalje bodo tako med drugim odprte kulturne ustanove v državi, ob pogoju, da bo vstop istočasno dovoljen samo do sto ljudem ter upoštevanju priporočene medsebojne razdalje. Od 11. maja bodo na dovoljene tudi poroke, športni dogodki ter verski obredi, a bo tudi pri tem število udeležencev omejeno na sto. Frizerski saloni se bodo lahko odprli samo, če bodo zaposleni poleg zaščitne maske nosili tudi zaščitni vizir. Na Češkem so doslej potrdili 7689 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 237 ljudi.

WASHINGTON/DETROIT – Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, vztrajal, da si bo ameriško gospodarstvo v nekaj mesecih zelo opomoglo. Dan je sicer posvetil domovom za starejše in napovedal, da bo zvezna agencija za posredovanje v nesrečah kmalu začela pošiljati dodatno zaščitno opremo v 15.400 domov za starejše po ZDA, Prav tako bo ustanovil novo komisijo za varnost in kakovost v domovih za starejše, kjer je doslej v ZDA umrlo več kot 11.000 ljudi. V ameriški zvezni državi Michigan pa se je več sto protestnikov zbralo pred poslopjem državnega kongresa in protestiralo proti ukrepom demokratske guvernerke Gretchen Whitmer proti pandemiji novega koronavirusa. Republikanska večina v michiganskem kongresu je medtem zavrnila podaljšanje izrednih razmer in podprla odpiranje gospodarstva.

ŽENEVA – Zdravniki v več evropskih državah poročajo o primerih otrok, ki trpijo zaradi hudih vnetij. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali bi lahko simptome povezali z novim koronavirusom. Pri nekaterih so okužbo sicer potrdili, pri drugih ne. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pozivajo k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih. Simptomi vnetij so po WHO podobni kawasakijevemu sindromu, izjemno redki otroški bolezni, ki se kaže v vročini in v vnetju krvnih žil.

ZÜRICH – Območja tveganja za okužbo z novim koronavirusom bi bilo po ugotovitvah švicarskih raziskovalcev mogoče določiti tudi z analizo koncentracije virusa v odpadni vodi. Takšen sistem bi lahko pomenil možnost vzpostavitve sistema zgodnjega opozarjanja na morebiten izbruh okužbe. Če bo sistem deloval, bi lahko zdravstvene oblasti na podlagi vzorcev iz kanalizacijskega omrežja še hitreje kot s testiranji določile območja tveganja za okužbo. “Odpadne vode ne lažejo, pač pa v nekaj urah pokažejo, kaj ljudje izločijo,” je povedal vodja strokovne skupine Christoph Ort s švicarskega zveznega inštituta za vodno znanost in tehnologijo.

ZAGREB – Hrvaški predsednik Zoran Milanović je zapustil uradno spominsko slovesnost ob 25. obletnici zmagovite hrvaške vojaške operacije Blisk v Okučanih, ker se je eden od veteranov pokazal v obleki z ustaškim napisom Za dom spremni. Predsednika hrvaške vlade in parlamenta, Andrej Plenković in Gordan Jandroković, sta Milanovićevo potezo obsodila.

WASHINGTON – Demokratski kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden je odločno zanikal očitke o spolnem napadu na nekdanjo uslužbenko v svoji pisarni senatorja in zagotovil, da se to ni zgodilo. Tare Reade je v začetku aprila policija prijavila domnevni. Biden naj bi jo leta 1993, ko je bila stara 29 let, v kleti senatnega poslopja stisnil ob steno, ji z rokami segel pod krilo in se je neprimerno dotikal.

OTTAWA – Kanadski premier Justin Trudeau je v luči nedavnega strelskega pokola v okolici Halifaxa prepovedal uporabo polavtomatskih pušk in trgovino z njimi. Samega posedovanja tovrstnih pušk, ki jih v ZDA in Kanadi opredeljujejo kot “napadalne”, ni prepovedal. Prepoved trgovine in uporabe zajema kar 1500 različnih modelov pušk, ki spadajo v omenjeno širšo kategorijo “napadalnega” orožja. Gre večinoma za polavtomatske puške, kot je znameniti AR-15, ki je priljubljen med ameriškimi množičnimi morilci.

VALLETTA – Malta je druge evropske države pozvala, naj sprejmejo 56 migrantov, ki so jih rešili iz morja pred malteško obalo. Migrante so rešili izven malteških ozemeljskih voda in so jih premestili na drugo ladjo; po poročanju malteških medijev na eno od turističnih ladij.

PEKING – Znanega kitajskega novinarja Chen Jierena so obsodili na 15 let zapora. Vplivni kitajski bloger in kritik komunističnega sistema je bil obtožen nezakonite trgovine, motenja javnega reda, izsiljevanja in podkupovanja. Sodišče ga je tudi spoznalo za krivega, da je od od leta 2015 na svetovnem spletu objavljal lažne informacije, ki so resno ogrožale in motile javni red. Poleg zaporne kazni so mu naložili plačilo globe v višini sedem milijonov juanov (902.865 evrov).

Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 1. maja.

LJUBLJANA – Letos obeležujemo 130. obletnico prvega proslavljanja praznika dela v Sloveniji. V teh letih je bilo doseženo veliko, a smo s stanjem težko zadovoljni, je v nagovoru v predsedniški palači poudarila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. “130 let predstavlja osnovo za vse, kar nas v prihodnje še čaka,” je prepričana. Pahor je poudaril je pomen socialnega dialoga, zlasti v času koronavirusa. Partnerje v socialnem dialogu je pozval, da naj z največjo možno strpnostjo skušajo najti tako kratkoročne praktične rešitve kot tudi strateške usmeritve za to, da bo Slovenija ostala konkurenčna in solidarna tudi v času po krizi. Ob prazniku so v predsedniški palači pripravili dan odprtih vrat. V počastitev državnega praznika je pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

LJUBLJANA – Vlada dela vse, da bodo posledice krize zaradi koronavirusa čim manjše. V teh razmerah zagotavljajo pogoje, da bodo vsa tista podjetja, ki imajo trg, lahko najprej proizvajala ter ohranjala in ustvarjala delovna mesta, je v izjavi ob prazniku dela poudaril premier Janez Janša. Prav tako pomagajo tudi vsem, ki so zaradi epidemije ostali brez dela. “Delo je vir blaginje in test naših sposobnosti,” je v čestitki, objavljeni tudi na družbenih omrežjih, izpostavil premier.

LJUBLJANA – Po slovenskih krajih je tradicionalno zadonela prvomajska budnica, le da je zaradi epidemije koronavirusa projekt v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb potekal drugače. Ob 6. uri je na več frekvencah RTV Slovenija zazvenela glasba, ki so jo godbeniki ustvarili doma.

LJUBLJANA – V Sloveniji so v četrtek opravili 1352 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1434. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, tako se je število umrlih povzpelo na 93. V bolnišnicah je bilo 58 bolnikov, od teh na intenzivni negi 21, iz bolnišnice pa so odpustili pet ljudi, je objavila vlada.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.

LJUBLJANA – Začel je veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi.

LJUBLJANA – Opoldne je pred poslopjem DZ potekal protivladni protest. Po podatkih policije se je zbralo okoli 100 ljudi. Večjih kršitev javnega reda in miru policija sicer ni zaznala, je pa začasno pridržala eno osebo. Na shod je na Facebooku pozivalo Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije, po poročanju medijev so pridržali predsednika gibanja Ladislava Troho. Na protestnih shodih so se zbrali še v Mariboru in Novi Gorici. Zvečer pa je okoli 1000 kolesarjev protestnikov zavzelo središče Ljubljane. Z glasnim vzklikanjem so izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije covida-19. Kolesarji so pod sloganom “z balkonov na kolesa” na petem zaporednem petkovem protestu vzklikali proti vsakodnevnemu kratenju svoboščin in zahtevali odstop vlade.

LJUBLJANA – V Slovenski karitas želijo človeka videti kot celoto, ne kot statistiko, je poslanstvo Slovenske karitas v 30 letih njenega delovanja za STA opisal generalni tajnik Peter Tomažič. Mnogi prejemniki pomoči pa niso hvaležni le za materialno pomoč, pač pa tudi za pogum za spoprijemanje z izzivi vsakdana, ki ga prejmejo ob stiku s prostovoljci Karitas.

Dogodki

Pregled dogodkov v svetu in v Sloveniji, v petek, 1. maja