Search
Close this search box.

Na Prevalje se vrača Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline in Društva podeželske mladine Mežiška dolina se bo v soboto na Prevaljah, po dveh letih "koronskega" premora, odvila še ena nepozabna Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta.

Sadjarsko društvo Mežiške doline že več kot dvajset let, nekje v času okrog Andrejevega (konec meseca novembra), organizira Moštno gavdo, katere osrednji dogodek je izbor moštne d’čve. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije in občinstva se kandidatke pomerijo v različnih nalogah (pr: v pletenju, poznavanju vrst jabolk, pripravi koroške malice, jodlanju …). Po ocenitvi kandidatk se razglasi moštna d’čva za naslednje leto, katera prejme lento in venček od predhodne moštne d’čve. Naloga Moštne d’čve je skrb in poslanstvo, da kot ambasadorka naše žlahtne pijače – mošta, skrbi za promocijo Mežiške doline in Koroške širom Slovenije.

Prva leta je šlo za prireditev manjšega obsega, za manjšo domačo gavdo, ki so jo organizirali na različnih lokacijah v Mežiški dolini, tekmovalke so prejele le simbolične nagrade … Z leti je prireditev rasla, organizacija je postajala iz leta v leto zahtevnejša, prireditev je dobila svoj tradicionalni prostor v Družbenem domu na Prevaljah … Člani društva se, kljub majhnosti niso predali, z vztrajnostjo in trdim delom so dosegli, da je moštna d’čva prepoznavna po vsej Sloveniji in tudi izven naših meja. K sodelovanju pa so povabili tudi mlade, člane Društva podeželske mladine Mežiška dolina, s katerimi zadnja leta skupaj organizirajo izbor.

Prvo Moštno gavdo so organizirali davnega leta 1999.Lani je izbor potekal brez tradicionalne moštne gavde in krsta mošta. Letos pa bo, kot pravijo organizatorji, prireditev spet takšna kot nekoč. Korošci pa bomo dobili že triindvajseto moštno d’čvo, ki ji bo laskavi naziv predala lanskoletna zmagovalka Blanka Čas s kmetije Mališnik.

Letošnje prireditve, ki se na Prevalje vrača v vsem svojem sijaju, se lahko udeležite v soboto, 26. 11. 2022, ob 19. uri v Družbenem domu na Prevaljah. Za dobro gavdo bo poskrbel ansambel Juhej, moderatorka prireditve bo Janja Širnik.

Dogodki

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline in Društva podeželske mladine Mežiška dolina se bo v soboto na Prevaljah, po dveh letih "koronskega" premora, odvila še ena nepozabna Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta.