Search
Close this search box.

Na Paradi ponosa okoli sto udeležencev zahtevalo spremembe diskriminatornih politik

Danes se je odvila prva Parada ponosa na Koroškem. Dogodek se je v obliki javnega shoda pričel ob 16. uri pred stavbo Stare komunale v Slovenj Gradcu, na isti lokaciji pa je povorki sledi tudi kulturno-politični program. Z geslom “o(b)stajamo!” koroška Parada ponosa sporoča, da je čas, da se LGBTIQ+ skupnost na Koroškem počuti varno, sprejeto in domače. 

Kot smo že poročali parado ponosa, ki poteka v znak podpore LGBTIQ+ skupnosti, od leta 2001 organizirajo v Ljubljani, lani so svojo Parado imeli tudi v Mariboru, letos pa se jim z javnim shodom v Slovenj Gradcu pridružuje še Koroška.

VIDEO: Prva parada ponosa na Koroškem

Povorka po mestu je simbolična gesta javnega shoda, ki jo LGBT+ skupnost ohranja od začetkov Parade ponosa s stonewallskimi protesti leta 1969, so zapisali organizatorji Ekipa Koroška Pride.

VIDEO: Udeleženci so s transparenti in drugimi simboli so izražali nestrinjanje z diskriminatornimi politikami nad LGBT+ skupnostjo ter zahtevali politične, sistemske in družbene spremembe.

Po povorki se je program koroške Parade nadaljeval na lokaciji stare komunale, ki je prostor številnim nevladnim organizacijam v mestu. Kulturno-političnemu programu so prisostvovali govorke in govorci, ki se LGBTIQ+ boju pridružujejo že več let, njihove besede pa so bile podprte z literarnimi in glasbenimi vložki domačih izvajalcev: Alina Hirtl, Luka Kotnik, Filip Vurnik in Dunja Vrhovnik.

Na dvorišču stare komunale so postavljene tudi stojnice, na katerih se predstavljajo sorodne LGBTIQ+ slovenske organizacije, kot so TransAkcija, DIH, Maribor Pride, Ljubljana Pride, Iniciativa Kavč, Kvartir in Legebitra.

V prostorih raumAU, ki se nahaja v poslopju stare komunale, pa je obiskovalcem na ogled feministična fotografska razstava treh lokalnih avtoric z naslovom Prvinsko avtoric Sare Nuše Golob Grabner, Nele Poberžnik in Karin Rošker.

Preberite še: »Obstajamo. In ostajamo. Naš dom je tu.«

Besedilo: Koroška Pride

FOTOGALERIJA:

Dogodki