Search
Close this search box.

»Obstajamo. In ostajamo. Naš dom je tu.«

V soboto, 12. septembra 2020, bo potekala prva Parada ponosa na Koroškem. Dogodek se bo v obliki javnega shoda pričel ob 16. uri pred stavbo »Stara komunala« (Partizanska pot 12) v Slovenj Gradcu, na isti lokaciji pa povorki sledi tudi kulturno-politični program. Z geslom »o(b)stajamo!« koroška Parada ponosa sporoča, da je čas, da se LGBTIQ+ skupnost na Koroškem počuti varno, sprejeto in domače. 

Parado ponosa, ki poteka v znak podpore LGBTIQ+ skupnosti, od leta 2001 organizirajo v Ljubljani, lani so svojo Parado imeli tudi v Mariboru, letos pa se jim z javnim shodom v Slovenj Gradcu pridružuje še Koroška. Po povorki se bo program koroške Parade nadaljeval na lokaciji »Stara komunala« v Slovenj Gradcu, ki je prostor številnim nevladnim organizacijam v mestu. Kulturno-političnemu programu bodo prisostvovali govorke_ci, ki se LGBTIQ+ boju pridružujejo že več let, njihove besede pa bodo podprte z literarnimi in glasbenimi vložki domačih izvajalcev. Sočasno s programom bo v prostorih kulturnega društva raumAU potekala fotografska razstava lokalnih avtoric Sare Nuše Golob Grabner, Nele Poberžnik in Karin Rošker.

Dogodek organizira zavod Koroška Pride, center za razvoj enakopravnosti, ki je prva koroška organizacija za zaščito, razvoj in opolnomočenje LGBTIQ+ skupnosti. Zavod uradno deluje od aprila, a se je želja po kreiranju varnega prostora za marginalizirane skupnosti v domačem, ruralnem okolju in ideja o decentralizaciji Parade ponosa razvila že prejšnje poletje. Ekipo zavoda Koroška pride vodi devet delovnih članic, pri organizaciji dogodkov pa pomagajo tudi prostovoljci, ki se pridružujejo njihovim vrednotam: enakopravnost, solidarnost in progresivizem.

Parado ponosa je zavod sprva želel izvesti v juniju, ki velja za mesec Parade ponosa, a jo je bil primoran prestaviti na kasnejši datum, ko bo dogodek izvedljiv v skladu s smernicami NIJZ in tako varen za vse obiskovalce. Ker živimo v času, ko je vzdrževanje medsebojne razdalje pravilo družbe, ko je prisoten strah pred bližino človeka in se širi nestrpnost, družbene (ne)enakosti pa so na udaru, se pri Koroška Pride zavedajo pomembnosti njihovega delovanja.

Tako so varen prostor sprva začeli kreirati na družbenih omrežjih, kjer prirejajo in sodelujejo v online dogodkih, zbirajo zapise »zakaj parada«, dajejo prostor kvir kulturi z rubriko »vsak dan kultura«, izobražujejo sledilce o LGBTIQ+ skupnosti in vsebinah ter k ustvarjanju varnega prostora vabijo različna lokalna društva in sorodne LGBTIQ+ organizacij. Slednji bodo svoje delo predstavili tudi na kulturnem programu koroške Parade, na stojnicah se bodo predstavile organizacije, kot so Ljubljana Pride, Kvartir, Iniciativa Kavč, društvo DIH, Maribor Pride in TransAkcija.

Da je bila ekipa Koroške Pride, ki deluje kot neprofitna in nevladna organizacija, s skupno misijo širiti ljubezen – do sebe, sočloveka, narave, kulture in domačega okolja – uspešna, pričajo raznoteri dogodki, ki so se zvrstili v tem letu. Organizacija Parade se je tako razvila v nekaj bistveno večjega kot izoliran letni dogodek in hkrati pomembnejšega za lokalno skupnost. V organizaciji zavoda Koroška pride s sodelujočimi društvi in posamezniki so se prirejali glasbeni dogodki, filmski večer na prostem, kvir predavanja, delavnice, pohod z branjem poezije ob sončnem vzhodu, čistilna akcija in drugi družabni dogodki, namenjeni brisanju strahu in otvarjanju varnega prostora za LGBTIQ+ skupnost.

Besedilo: Koroška Pride

Dogodki