Search
Close this search box.

Na NIJZ zabeležili dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem

Trend okužb s covidom-19 v Sloveniji po navedbah Eve Grilc z NIJZ narašča, v sredo so ob 1198 testiranjih potrdili 21 novih okužb. Zabeležili so dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvi je povezan z uvoženimi primeri iz Srbije, drugi pa iz BiH. "Ljudem priporočamo, naj se čim bolj držijo ukrepov," je dejala v izjavi za javnost.


Grilčeva je pojasnila, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odkrili dve malo večji žarišči okužb z novim koronavirusom, ki sta povezani z uvoženimi primeri. V štajerski regiji gre za ljudi, ki so okužbo prenesli iz Srbije, v koroški regiji pa so jih prenesli iz BiH. V drugih regijah so zabeležili tudi uvožene primere s Kosova, nekaj jih je še v epidemiološki preiskavi, v enem primeru, gre za družinski prenos, pa še preiskujejo način okužile.

Preberite tudi: Na Koroškem v sredo potrdili največ okužb v enem dnevu doslej, vsi povezani

“Trend okužb v Sloveniji trenutno narašča, žal tudi v sosednjih državah oz. širši regiji, zato ostaja priporočilo, da se prebivalci čim bolj držijo navodil glede osebne higiene, vzdrževanja medsebojne razdalje oziroma fizičnega distanciranja,” je poudarila.

Tudi na Hrvaškem se epidemiološka situacija glede covida-19 po njenih besedah ne umirja. “Še vedno večji problem verjetno ostaja Zagreb in vzhodni del države. Kot vemo, je številka presegla mejo 10 okužb na 100.000 prebivalcev,” je povedala.

Tako na Hrvaškem oz. v tujini kot v Sloveniji Grilčeva priporoča upoštevanje navodil in izogibanje večjim druženjem. Mladim odsvetujejo obiske nočnih klubov, ker je tam praktično nemogoče vzdrževati varno razdaljo in ker se ne ve, ali je morda med udeleženci kdo okužen.

Grilčeva je spomnila na odlok, za katere države velja 14-dnevna karantena. “To je zelo pomemben ukrep, saj smo ravno prejšnji teden poudarili, da je večji del okuženih zbolel v času karantene, kar je dober znak,” je ocenila. Vsekakor na inštitutu po njenih navedbah spremljajo stanje v sosednjih državah.

Preberite tudi: Razlaga pojmov karantena in domača izolacija

Omenila je še, da so na inštitutu stekli postopki za pridobivanje novega kadra.

Epidemiološka situacija v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ostaja nespremenjena, novih potrjenih primerov okužb ni, so sporočili iz bolnišnice. Na podlagi okužb zdravstvenih delavcev so na novi koronavirus testirali zaposlene in hospitalizirane paciente, pri katerih je bil test glede na epidemiološke podatke in inkubacijsko dobo indiciran.

Hkrati so te paciente izolirali in bodo pri njih test, če bo hospitalizacija še trajala, ponovili 4., 8. in 14. dan od rizičnega stika. Zaposleni, ki so bili v tesnem rizičnem stiku, so v samoizolaciji in jih bodo testirali 8. in 9. dan od rizičnega stika, so navedli.

Do zdaj so identificirali stik s sedmimi okuženimi zdravniki pri 30 hospitaliziranih pacientih in 31 zdravstvenih delavcih UKC Maribor. Pri določenih osebah so izvedli tudi že drugi krog testiranj – rezultati so bili negativni. Pri ostalih bodo ponovili testiranja v prihodnjih dneh, odvisno od dneva prvega rizičnega stika, so še zapisali v bolnišnici.

Dogodki

Trend okužb s covidom-19 v Sloveniji po navedbah Eve Grilc z NIJZ narašča, v sredo so ob 1198 testiranjih potrdili 21 novih okužb. Zabeležili so dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvi je povezan z uvoženimi primeri iz Srbije, drugi pa iz BiH. "Ljudem priporočamo, naj se čim bolj držijo ukrepov," je dejala v izjavi za javnost.