Search
Close this search box.

Na NIJZ prejeli več kot 5000 prijav neželenih učinkov, tudi 77 prijav resnih neželenih učinkov

Po vladnih podatkih je bilo doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenjih več kot 586.000 ljudi, z dvema pa več kot 306.000. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prejeli več kot 5000 prijav neželenih učinkov, v veliki večini gre za splošne težave in bolečine na mestu vboda. Prejeli pa so tudi 77 prijav resnih neželenih učinkov.

Doslej je bilo v Sloveniji izvedenih najmanj 570.000 cepljenj (prvi in drugi odmerek) s cepivom Pfizerja in BioNTecha. Na NIJZ so prejeli skupno 2684 prijav neželenih učinkov po cepljenju s tem cepivom, izhaja iz poročila NIJZ, ki ga objavlja vsak teden. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi.

Do vključno 16. maja so na NIJZ v register prejeli 46 prijav z neželenimi dogodki, ki so jih opredelili kot resne. Takšnih je bilo 1,7 odstotka vseh posredovanih prijav.

Pri 16 starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. Komisija pri ministrstvu za zdravje je obravnavala pet primerov in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni verjetna. Ostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Obravnavanih je bilo tudi osem prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija. Za nekatere so ugotovili, da je bila povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni bila verjetna, drugi so še v fazi zbiranja podatkov.

Od 85.000 cepljenj s cepivom Moderne so na NIJZ prejeli 116 prijav neželenih učinkov. Šest prijav je vsebovalo resne neželene dogodke, kar predstavlja 5,2 odstotka vseh posredovanih prijav.

Pri dveh starejših osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. V prvem primeru je bila oseba cepljena v času inkubacije covida-19 in je dobila covidno pljučnico, zaradi katere je umrla. Drugi primer je še v fazi preiskave.

Poleg tega smo prejeli še štiri prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oz. hospitalizacija. V dveh primerih je šlo za venske tromboze, v tretjem primeru za občutek težkega dihanja in v četrtem za prehodno možgansko kap. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Pri cepivu AstraZenece so prejeli 2180 prijav neželenih učinkov, medtem ko je bilo izvedenih najmanj 160.000 cepljenj s tem cepivom.

Med njimi je bilo 25 prijav z resnimi neželenimi učinki, kar je 1,1 odstotka vseh prijav s tem cepivom. Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Druga dva primera sta še v fazi preiskav.

Prejeli so več prijav, pri katerih je bila potrebna hospitalizacija. V treh primerih je bila povezava s cepljenjem malo verjetna, je pa v enem primeru prišlo tudi do alergične reakcije. Ostali primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

S cepivom Johnson & Johnson je doslej cepljenih vsaj 9000 ljudi v Sloveniji, na NIJZ so prejeli 23 prijav neželenih učinkov, najpogosteje je šlo za povišano temperaturo, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih.

Dogodki

Po vladnih podatkih je bilo doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenjih več kot 586.000 ljudi, z dvema pa več kot 306.000. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so prejeli več kot 5000 prijav neželenih učinkov, v veliki večini gre za splošne težave in bolečine na mestu vboda. Prejeli pa so tudi 77 prijav resnih neželenih učinkov.