Search
Close this search box.

Na Muti zaključili večletno obnovo graščine Kienhofen. Načrtujejo še gradnjo večnamenske dvorane na Gortini

Z ureditvijo velike dvorane za koncerte in druge prireditve so na Muti zaključili večletno obnovo graščine Kienhofen, skupno vredno okoli 2,3 milijona evrov z DDV. Občina je obnovo objekta v središču kraja, v katerem ima prostore tudi občinska uprava, financirala iz več virov. Finančno gledano je to drugi največji projekt v občini v zadnjih letih.

Zgradbo, ki se leta 1510 omenja kot plemiški dvorec in je danes zaščiten kulturni spomenik, je občina v okviru večletne obnove energetsko sanirala in temeljito obnovila. V stavbi imajo poleg občinske uprave prostore še knjižnica in društva, krajevni urad Upravne enote Radlje ob Dravi, v pritličju so na ogled zbirke kovaško-livarskega muzeja in etnoloških vsebin, medtem ko so nove prostore za gasilski muzej uredili v prizidku h graščini, kjer so hkrati uredili tudi dvigalo in večjo teraso.

Občina je za obnovo stavbe in nakup potrebne opreme sofinancerska sredstva pridobila na več različnih razpisih, velik del sredstev je prispevala tudi sama. Nazadnje je več kot 700.000 evrov stala ureditev sodobne dvorane v zgornjih prostorih graščine z vso potrebno opremo, odrom in pripadajočimi pomožnimi prostori za nastopajoče in obiskovalce.

“Dvorana bo omogočala najzahtevnejše kulturne, gledališke, glasbene prireditve,” je za STA dejal župan Občine Muta Mirko Vošner, ki je uradno odprtje dvorane napovedal za prihodnji teden. Je pa dodal, da še vedno ostajajo neizkoriščeni kletni prostori graščine, ki so energetsko sanirani, odprte pa so možnosti nadaljnje revitalizacije in vsebin.

Obnova graščine Kienhofen je, finančno gledano, drugi največji projekt v občini v zadnjih letih. Največji je ureditev oskrbe s pitno vodo, ki je bil samo za to občino ocenjen na okoli osem milijonov evrov, je pa sicer projekt vodooskrbe potekal v več občinah Zgornje Dravske doline.

Medtem Občina Muta načrtuje še gradnjo večnamenske dvorane na Gortini. Kot je povedal župan Vošner, si prebivalci tega naselja zanjo prizadevajo že vrsto let. Gradbeno dovoljenje so že pridobili, izbran je tudi že izvajalec gradbenih del, ki bo predvidoma še v tem mesecu uveden v delo.

Kdaj točno bi lahko bila večfazna gradnja objekta na Gortini zaključena, pa župan za zdaj še ne želi napovedovati. Okvirna vrednost naložbe je ocenjena na 350.000 evrov, zanjo je občina 55.000 evrov že pridobila pri Fundaciji za šport.

Dogodki