Search
Close this search box.

Na Ljudski univerzi Ravne pripravljajo zanimivo predavanje o visokih gredah

V četrtek, 5. oktobra 2023, bo potekalo zanimivo predavanje o izdelavi, pripravi in zasaditvi visokih gred.
Fotografija je simbolična

Vedno več ljudi se odloča za samooskrbo in lastno pridelavo zelenjave, zelišč in še marsičesa, pri tem pa je vedno bolj priljubljena tudi uporaba in zasaditev visokih gred.

Zato so se na Ljudski univerzi Ravne na Koroškem odločili, da pripravijo brezplačno predavanje o izdelavi, pripravi ter zasaditvi visokih gred, ki bo zagotovo postreglo z marsikatero uporabno informacijo tako za nove uporabnike visokih gred, tiste, ki že več let prisegajo na ta način pridelave lastnih pridelkov, pa tudi tiste, ki glede uporabe visokih gred še oklevajo. Predavanje bo potekalo 5. oktobra 2023, od 17. do 18.30 ure v učilnici Ljudske univerze Ravne na Koroškem (Čečovje 12a, Ravne na Koroškem).

Visoka greda je dvignjena greda, ki predstavlja izjemno uporaben način vrtnarjenja, saj ponuja številne prednosti in izboljšane rastne pogoje za rastline. Z njo lahko gojimo rastline na višjem nivoju, kar omogoča hitrejšo rast in razvoj. Tla v visoki gredi se spomladi hitreje segrejejo, kar pomeni, da lahko začnemo s setvijo in sajenjem prej kot na odprtem vrtu. Poleg tega so visoke grede odlična izbira za tiste, ki imajo omejen prostor za vrtnarjenje, zelenjavo pa lahko pridelamo tudi na mestih, kjer zemlje sploh ni ali je le-ta slaba. Poleg tega nam visoka greda omogoča lažje upravljanje z vrtom, saj se ni potrebno sklanjati ali klečati. Za izdelavo vse bolj priljubljenih visokih gred pa moramo najprej imeti dovolj znanja, nato pa še dober načrt in primeren material.

Na predavanju bomo izvedeli:

  • kdaj in kako postavimo visoko gredo,
  • s čim napolnimo visoko gredo,
  • kako visoko je dovolj visoko,
  • primeri zasaditev za celo leto,
  • kako gnojimo in dognojujemo, da bo raslo,
  • kaj storiti z vrtninami in pridelki po poplavah?

Po predavanju bo čas tudi za vaša vprašanja.

Predavanje bo izvedel Plantelin strokovnjak Vanes Husić, uni. dipl. inž. agronomije. Kot glavni svetovalec, agronom Kluba Gaia, svetuje članom revije Gaia. Posebej je specializiran za sadjarstvo, zelenjavni vrt in trato.

Udeležba na predavanju je brezplačna, a je število udeležencev omejeno. Zato so obvezne predhodne prijave, ki jih na LURI sprejemajo do torka, 3. oktobra 2023, na e-poštni naslov anita.navotnik@lura.si ali telefonsko številko 040 566 747.

Vir: LURA

Dogodki

V četrtek, 5. oktobra 2023, bo potekalo zanimivo predavanje o izdelavi, pripravi in zasaditvi visokih gred.